Kevin Abbring en Pieter Tsjoen zijn neergestreken in Ieper met een ijzersterke moraal. Die hebben ze niet alleen te danken aan de mythische rally die hen te wachten staat, maar ook aan de vorm waarin hun team en hun 208 T16 zitten. De concurrentie dit weekend wordt van het allersterkste niveau, maar de Nederlander en zijn Belgische copiloot willen de kleuren van Peugeot Belux in Ieper laten schitteren, en voortbouwen op de successen van het Franse merk, dat vijf van de laatste vijftien edities van deze aartsmoeilijke rally op zijn naam wist te schrijven.

Tijd voor de absolute topper in het Belgisch kampioenschap: de Kenotek Ypres Rally. De hoogtemeter rond Ieper haalt niet eens 200 meter boven zeespiegel, maar dit is een regelrechte berg om te beklimmen voor elke rallyrijder. Een Nederlandse rallyrijder met internationale faam, en zijn Belgische copiloot die hier al won als piloot, starten met precies dezelfde – hoge – ambities.

“Onze laatste Belgische rally hebben we gewonnen”, vertelt Kevin Abbring heel nuchter. “Dat was in Wallonië in mei, waar onze Peugeot 208 T16 eenvoudigweg alle concurrentie achter zich liet.”

Dat Waalse succes zit de Nederlands-Belgische bemanning nog vers in het geheugen, en ze willen in de Westhoek niet onderdoen. “Hier kan ik meer dan ooit rekenen op de uitzonderlijke ervaring van Pieter in deze rally”, gaat Abbring verder. “Nog niet zo lang geleden reden we hier ook al samen. Deze keer willen we helemaal tot aan het eind gaan.”

De twee protagonisten van Peugeot België-Luxemburg kunnen in elk geval rekenen op een 208 T16 in absolute topvorm. “De winst in Wallonië heeft het hele team een fantastische boost gegeven”, vertelt Wim Doms, de PR-verantwoordelijke van Peugeot Belux. “Natuurlijk zal de concurrentie hier van het allersterkste niveau zijn dit weekend, maar wat maakt het uit: ons team is klaar om het allerbeste van zichzelf te geven. Peugeot Belux wist hier in het verleden al de mooiste overwinningen in zijn geschiedenis te halen, dus we zijn er echt op gebrand om opnieuw een gooi te doen naar dat soort succes.”

De Rally van Ieper start op vrijdag. Van 16u15 tot 23u05 worden acht klassementsproeven gereden, goed voor 91,07 km tegen de klok. Zaterdag komen daar nog eens 12 KP’s en 168,28 km tegen de klok bij, tussen 9u50 ’s ochtends en 22u30 ’s avonds.