Met een zege in de Spa Rally, een podium in de Rallye de Wallonie en een opgemerkte deelname in de Sezoens Rally wist Adrian Fernémont zich in de wedstrijden voor het Belgian Rally Champpionship op te werpen als een serieuze zegekandidaat. Dankzij zijn recente prestaties wist de Namenaar een akkoord af te sluiten met nieuwe partners. Dat laat hem toe over twee weken te starten in de Ypres Rally, aan het stuur van de Skoda Fabia R5 SAN Mazuin. Hij zal ook rijden met de kleuren van het nieuwe nationale carrosserienetwerk WONDERCAR, op poten gezet door D’Ieteren.

Wat een verrassing! Ik kan haast niet wachten…” Adrian Fernémont staat te trappelen van ongeduld bij de gedachte dat hij  zijn Skoda Fabia R5 SAN Mazuin/WONDERCAR op de wegen van de Ypres Rally kan besturen. “Vooral omdat die rally een beetje als bij toeval in onze schoot valt”, legt hij uit. “Dankzij de inspanningen van SAN Mazuin, hebben we akkoord afgesloten met partners die wouden een communicatiecampagne opstarten om hun merk naambekendheid te geven. Uiteindelijk hebben ze voor de rallysport gekozen als één van hun reclamevectoren, door ons steun te verlenen. Een ware buitenkans voor ons.”

Een buitenkans, want met hun deelname aan de Rally van Ieper voegen Adrian en corijder Samuel Maillen een zesde BRC-manche aan hun kalender voor 2018 toe. Meteen goed voor een volledige campagne. “Dit is uitstekend voor het kampioenschap!”, juicht het duo. “Zonder deze wedstrijd hadden we onze kansen op een eindpodium nooit kunnen verdedigen. Want in Bocholt moesten we door problemen met de stuurinrichting kort voor het einde de strijd staken, terwijl we toch op een mooie tweede plaats lagen. We hopen dat we in Ieper een maximum aan punten kunnen scoren.”

De Namenaar is er zich terdege van bewust dat hij daarvoor alle fouten moeten vermijden en aan de finish moet staan. “Het niveau van het deelnemersveld ligt ontzettend hoog, met onder andere Thierry Neuville en de rijders van de Tour European Rally aan de start”, stelt Adrian vast. “Voor ons komt het er op aan ons niet te laten gek maken door die profrijders, want de kleinste schuiver vertaalt zich in een opgave. Ieper is een rally die ik wel weet te appreciëren en ook relatief goed ken, maar toch zullen we nog heel wat moeten leren. Het wordt onze eerste deelname met een R5 en we werken geen voorbereidende test af. We zullen dus een basis set-up moeten vinden, die ons toelaat snel voorin te zitten. Verder krijgen we ook voor het eerst te maken met het systeem van de “Qualifying Stage”, die de startvolgorde vastlegt. Het wordt ons doel te vermijden dat we helemaal vooraan moeten vertrekken, op wegen waar geen enkel spoor te zien valt. Voor het overige zullen we dezelfde aanpak hanteren die we sinds het begin van het seizoen gebruiken: zo snel mogelijk rijden, zonder te veel risico’s te nemen. Ik wist hier al twee keer mijn klasse te winnen en houd dus goede herinneringen aan deze wedstrijd over. Ik zou graag hebben dat dat ook na de editie van dit jaar nog het geval is, met opnieuw een goed resultaat!”

Nu het budget rond is en de ambities duidelijk, hoeft enkel nog de start van de 23 chronoritten van de Renties Ypres Rally te worden genomen, van 21 tot 23 juni!