Na het opwarmertje in Cordoba begon vandaag het serieuze werk in Argentinië.

En meer dan ooit bewees deze lange eerste wedstrijddag dat het Wereldkampioenschap Rally geen exacte wetenschap is.

Wie had op erop gerekend dat Elfyn Evans, zelfs rekening houdend met zijn goede startpositie, de dag met een ruime voorsprong zou afsluiten? Vanavond, met enkel nog de Superspecial op het programma, heeft de Welshman een voorsprong van 52 seconden op Mads Ostberg, die zijn terugkeer op WK niveau viert met een privé Fiesta WRC…

Uitstekend wedstrijdbegin voor Elfyn Evans (Foto M-Sport)

De tweede doortocht op Santa Rosa-San Augustin gooide het klassement opnieuw dooreen. Latvala reed lek en verloor er een dertigtal seconden terwijl Ogier een steen raakte. Zo klom Thierry Neuville, die ‘s ochtends tijd verloor door een gebroken schokdemper, een warmlopende motor en stof dat binnenin de wagen, op naar de derde plaats op 1’02 van de leider. De Hyundai piloot wordt echter op de hielen gezeten door Ogier (1’07) en Tänak (1’09).

Thierry Neuville staat voorlopig op het podium in een rally die de mechaniek zwaar op de proef stelt (Foto Hyundai Motorsport)

Voor verschillende tenoren was deze eerste dag een drama. Kris Meeke lag op de tweede plaats met zijn Citroën C3 WRC toen hij op de vierde proef overkop ging. De opgave volgde niet veel later. Zijn teamgenoot Craig Breen onderging hetzelfde lot toen de versnellingsbak blokkeerde na een harde klap.

Eerder op de dag had Hayden Paddon zijn Hyundai al hertekend… Dani Sordo van zijn kant raakte een steen en moest op de proef een trekstang vervangen. Voor Juho Hänninen was het ditmaal de motor die hem parten speelde en hem achteruit wierp in het klassement.

Zaterdag staan er zes proeven op het programma.