Onder de druk van Sébastien Ogier begon Andreas Mikkelsen aan de laatste vijf proeven, maar hij verdedigde perfect vooraleer de viervoudige wereldkampioen een foutje maakte.

De derde overwinning in de carrière van Mikkelsen is ongetwijfeld zijn mooiste, maar ook de belangrijkste want de Noor zit nog steeds zonder stuur voor 2017 na de terugtrekking van Volkswagen.

Anders Jæger (NOR), Andreas Mikkelsen (NOR) WRC Rally Australia 2016 Photo: Toni Welam

Achter Mikkelsen behaalde Sébastien Ogier de tweede plaats, een uitstekend resultaat als afsluiter van het hoofdstuk bij Volkswagen waarmee hij vier wereldtitels behaalde.

Sébastien Ogier (F), Julien Ingrassia (F) Volkswagen Polo R WRC (2016) WRC Rally Australia 2016 Photo: Helena El Mokni

Thierry Neuville won een plaats toen zijn teamgenoot Hayden Paddon het slachtoffer werd van een lekke band op de langste proef op zondag en werd daarmee zeker van de titel van vice-wereldkampioen.

Voor onze landgenoot, die ook nog twee bonuspunten scoorde op de Power Stage , is het zijn vijfde opeenvolgende podiumplaats. Dankzij een overwinning in Sardinië en een opmerkelijke tweede seizoenshelft wordt de leider van de Hyundai clan net als in 2013 vice-wereldkampioen.

2016 FIA World Rally Championship / Round 14 / Rally Australia / November 17-20, 2016 // Worldwide Copyright: Hyundai Motorsport

Het doek is nu gevallen over het seizoen 2016. Op naar 2017, voor sommigen toch, want Sébastien Ogier, Andreas Mikkelsen en Jari-Matti Latvala moeten eerst nog een werkgever vinden.