De MX-5 Cup Racer start als enige concurrent tegen 11 BMW’s

160819 LaysB 1608 DierckxH PastureM DaffeX M5 24hZ (-)

Morgen start opnieuw een Mazda MX-5 in de 24 Uren van Zolder. Het gaat daarbij om de Cup Racer op basis van de nieuwe MX-5. De auto wordt zoals in de editie van 2014 bestuurd door 5 journalisten.

De Mazda MX-5 komt uit in de Belcar 5 klasse (voor wagens met cilinderinhoud tot 2,5 liter). Dat betekent dat hij het op zijn eentje zal opnemen tegen 11 BMW’s. Maar de kwalificaties gisteren zijn in elk geval veelbelovend verlopen. Hij liet probleemloos de derde snelste tijd noteren (1’55″446) en start daarmee op plaats 41 (van 50 starters).

De Mazda MX-5 Cup Racer heeft een standaard 2.0 viercilinder SKYACTIV-G benzinemotor met 160 pk en een handgeschakelde 6-versnellingsbak met vloerpook. Ophanging (instelbare dempers), remmen (Brembo, 4 zuigers), wielen (17×7,5) en differentieel (met pomp en Setrab koeler) werden aangepast.

160919 Mazda1

Naast Xavier Daffe, Hans Dierckx, Benoît Galand en Maxime Pasture zal Benoît Lays Autonews vertegenwoordigen in dit journalisten-team. In vergelijking met zijn ervaren teamgenoten is Benoit een neofiet.

« Tot voor kort beperkte mijn competitie ervaring zich tot karting, » legt onze medewerker uit. « In het kader van deze door Mazda bedachte operatie kon ik als voorbereiding aan een manche van de Belcar deelnemen. Nu stel ik echter vast dat het me aan goede raad van ervaren piloten ontbreekt. Gedurende de tiental ronden die ik gisteren tijdens de testsessies kon rijden was ik merkelijk trager dan mijn teamgenoten. Ze geven me veel tips, maar ik moet me forceren om onder andere later te remmen. Met het verkeer tijdens de race zal het moeilijk zijn om te leren, maar ik zal mijn best doen om vooruitgang te boeken tijdens de etmaalrace. »

In de 24 Uren van Zolder 2014 bezetten 3 Mazda MX-5 het volledige podium, met winst voor de journalisten-auto. Kom dit weekend naar circuit Zolder om te zien of ze dit huzarenstukje kunnen overdoen.