Het vel van de beer nooit verkopen voor hij geschoten is… En nooit vergeten dat een rally nooit voorbij is voor het eindpodium. Dat is misschien wel de moraal van deze Rally van de Azoren, de eerste manche van het Europees Kampioenschap Rally.

Alexey lukyanuk begon aan de laatste etappe van vijf proeven met een comfortabele voorsprong van 40 seconden, maar verloor alles op de slotdag. Op de derde proef ging hij rechtdoor, maar zijn winstkansen waren nog uitstekend met 43 seconden voorsprong op Habaj met nog twee proeven te gaan.

Maar op de voorlaatste proef reed de Rus lek wat hem 1’28 kostte en naar de derde plaats deed terugzakken. En in de eerste remzone van de laatste proef viel hij zonder remmen, waardoor hij zwaar van de baan ging en zij Citroën C3 R5 vernielde…

De zeer overtuigende Pool Lukasz Habaj stuurde zijn Skoda Fabia R5 van het SRT team naar de overwinning, acht seconden voor thuisrijder Ricardo Moura en 42 seconden voor Chris Ingram.

Achter dit Skoda trio volgden een ontgoochelende Bruno Magalhaes, vierde op 1’29 met zijn Hyundai i20 R5.

In junior behaalde Efren Llarena een schitterende overwinning met zijn Peugeot 208 R2. De Spanjaard won met bijna een minuut voorsprong op de Noor Furuseth (Peugeot). Het podium werd vervolledigd door de officiële Opel Adam R2 van Lundberg.

Opnieuw gestart in Rally2 kende Grégoire Munster problemen met de versnellingsbak van zijn Opel Adam, maar hij reed de wedstrijd uit en deed ervaring op die goed van pas zal komen voor zijn ERC3 Junior programma.

Tekst Vincent Marique. Foto’s Mikaël Cardon.