Tweede zege op rij voor de Noor

Voor 44.400 autosportgekke rallycrossfans langs de omloop in het Zweedse Höljes heeft Andreas Bakkerud de mooiste overwinning uit zijn carrière behaald. De Noorse « Hoonigan » was in de finale outstanding met de Ford Focus geprepareerd door M-Sport. Wereldkampioen Petter Solberg strandde in de halve finale.

DSRX0531

De halve finale met Petter Solberg was de zwaarste van de twee halve finales, want de 6 piloten op de startgrid hadden allemaal al een zege behaald in World RX. Johan Kristoffersson nam de beste start en Petter Solberg volgde in zijn spoor, op de hielen gezeten door Topi Heikkinen. De drie leiders leken een hoog tempo aan te houden, maar schijn bedriegt soms. Na de jokerlaps in de slotfase werden de drie koplopers uitgeschakeld. Timmy Hansen stootte door naar de eerste plaats, voor Johan Kristoffersson en Matthias Ekström. Solberg werd nipt uitgeschakeld.

In de tweede halve finale zagen we Niclas Grönholm voor de eerste keer op de startgrid. Andreas Bakkerud was het snelste uit de startblokken, gevolgd door Sébastien Loeb, die duidelijk de snelste van het veld was. Maar, Bakkerud hield de deur dicht en won zijn halve finale voor Loeb en Anton Marklund.

Met vier Zweden in de grote finale maakten de fans zich op voor een lokaal feestje, maar dat was buiten het jonge geweld van Andreas Bakkerud gerekend. De Noor miste zijn start, waardoor de Peugeots van Timmy Hansen en Sébastien Loeb de leiding namen, maar Bakkerud pikte snel weer aan nadat hij in de eerste ronde ging jokeren, samen met Johan Kristoffersson. Toen Hansen en Loeb in de voorlaatste ronde gingen jokeren, nam Andreas Bakkerud het commando over. De Peugeot-piloten wisselden in de allerlaatste bocht nog van positie, want Timmy Hansen brak de transmissie in de laatste linkse.

« Dit is de vierde keer dat ik op het podium sta in Höljes en de eerste keer als winnaar. Deze race wil elke rallycrosser winnen. Ik ben superblij met deze tweede overwinning op rij, » genoot Bakkerud. « Ik miste mijn start, maar vanaf dat moment heb ik niet meer nagedacht maar zo hard mogelijk getrapt! »

DSRX0382

« We hadden de speed om te winnen. Vorige week hebben we goed gewerkt aan de auto tijdens een testsessie en we hadden hier kunnen winnen, maar ik maakte in de reeksen een foutje en in de vierde heat reed ik lek. Daardoor moest ik in de halve finale net achter Bakkerud aansluiten en dat kost me hier wellicht de zege. Maar, die eerste overwinning is heel nabij, » vertelde Sébastien Loeb.

In Euro RX ging de overwinning opnieuw naar de piepjonge Kevin Hansen na een pittig duel met teamgenoot Salsten.

(foto’s Dave Smeets)