Solide prestatie bracht hem gisteren de 7de plaats van de dag

Bernhard ten Brinke is goed gestart in de Dakar 2018. De eerste korte openingsetappe besloot hij op zaterdag op een schitterende 2de plaats achter referentie Nasser Al Attiyah. Zondag had hij het iets moeilijk in de lange en selectieve 2de etappe. Toch werd hij 10de van de dag en kon in de Top 10 algemeen (9de) blijven.

Gisteren hebben Bernhard en zijn Franse navigator Michel Périn ondanks twee lekke banden goede zaken gedaan tijdens de derde etappe. De Nederlandse fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing South Africa finishte als 7de, op 18’07 van winnaar en Toyota-teamgenoot Nasser Al Attiyah.

Vanuit Pisco zette de Dakar karavaan gisteren koers naar San Juan de Marcona. De proef bestond uit twee delen. De eerste 80 km werd de route van eergisteren in tegengestelde richting bedwongen. Bernhard en Michel sneden met hun fabrieks Toyota HiLux als een warm mes door de boter, getuige een prachtige 4de plaats.

« Het liep lekker. We gingen heel mooi door de duinen, » vertelde Bernhard.

Véél stenen

Na een neutralisatie van 4 km wachtte het laatste deel van de special stage: 220 km met een mix van verraderlijke duinen en paden met véél stenen.

« Een aantal duinen bleken echt enorm hoog, anderen weer heel zacht. De felle zon maakte het rijden nog lastiger. »

De Toyota equipe overwon de bergen van zand zonder problemen. Dit kon helaas niet gezegd worden van de off road paden bezaaid met stenen. Na 100 km raakte een band lek.

« Aan de binnenkant zat een flinke scheur. D’r zat niets anders op dan wisselen. Met ruim twee minuten vertraging doken we weer de duinen in. »

Risico’s minimaliseren

« We kwamen in dat laatste gedeelte zeer veel afstappen tegen (duinen die abrupt eindigen, red.) die niet als gevaarlijk in het roadbook stonden aangemerkt, » legt Bernhard uit. « We hebben gekozen voor een behoudende rijstijl om risico’s te minimaliseren. »

Een band die van de velg liep in de boterzachte duinen, betekende dat Bernhard en Michel weer een wiel moesten wisselen en opnieuw 2 minuten tijdverlies incasseerden.

Aan de finish was Bernhard boven alles zeer te spreken over het verloop van de dag en de 7de plaats in het dagklassement: « Ik ben heel erg tevreden over wat we vandaag hebben gepresteerd. De Toyota HiLux doet het erg goed, bovendien raken Michel en ik steeds meer op elkaar ingespeeld. Vandaag heeft Michel echt een super job geleverd. »

Van negen naar zeven

De zevende plaats van gisteren zorgde dat Bernhard en Michel in het algemeen klassement klommen van de 9de naar de 7de plaats.

« We liggen helemaal op koers en alles verloopt naar plan, » besluit Bernhard ten Brinke tevreden.

Vandaag wacht een ‘rondje’ San Juan de Marcona van 444 km waarvan 330 km op snelheid.