De WK-rally van Spanje is zonder twijfel de meest bijzondere wedstrijd op de kalender van Bernhard ten Brinke. De 12e ronde van het WRC wordt verreden op gravel- én asfaltwegen en dat maakt de strijd met de wereldtop rond vakantieplaats Salou een enorm avontuur.

« Ik heb nog nooit in Spanje gereden en het wordt ook de eerste keer met de Skoda op gravel, » schetst de rallyrijder uit Zeddam de uitdaging die vandaag start in de bergen van Barcelona.

Maar één mix-rally staat op de WK-kalender van 2016 en daar moest Bernhard ten Brinke samen met zijn vaste navigator Davy Thierie absoluut bij zijn.

Gravelbanden op asfalt

Op vrijdag begint de driedaagse titanenstrijd met een dag vol gravelproeven. Ook hier zorgt het gemixte karakter voor extra uitdaging, want op de zeer lange proef Terra Alta (38,95 km) komen Bernhard en Davy ook asfaltwegen tegen. « In de Dakar moesten we ons ook met gravelbanden zien te redden op asfalt. Dus helemaal nieuw is het gelukkig niet. »

161013-tenbrinkeb-1609-thieried-fabia-r5-held-bs-2

Na de finish van de openingsdag bouwt het team van Wevers Sport de Skoda om naar asfaltspecificaties voor de laatste twee dagen. Het karakter van de proeven op zaterdag en zondag laat zich omschrijven als ‘snel, bochtig en vloeiend’.

« Ik ben ooit met autosport begonnen op het circuit, dus het zou me moeten liggen. Maar deze rally is helemaal nieuw, dus ik zal wel wat tijd nodig hebben om de grens te vinden. »

Veel video kijken

Complicerende factor is dat op WK-niveau tijdens de verkenning maar twee keer over het parcours mag worden gereden.

« Dat betekent dat ik in twee keer de pacenotes op orde moet hebben, » legt de coureur uit. « En dat is niet eenvoudig. Ik heb wat uurtjes de videobeelden moeten bekijken om de puntjes op de i te zetten. »

Rally de Espana, zoals de wedstrijd officieel heet, telt 19 klassementsproeven goed voor 321 km op snelheid. Bernhard en Davy gaan de strijd aan met liefst 18 andere equipes in de WRC2-categorie.

« Ik heb er ontzettend veel zin in. We gaan het maximale eruit proberen te halen, » besluit de altijd gemotiveerd Nederlander.