Geslaagde rentree samen met Bjorn Degandt

De Omloop van Vlaanderen betekende dit weekeinde de rentree van de Nederlandse rallyrijder Bob de Jong en zijn Belgische navigator Bjorn Degandt na hun zware crash begin dit seizoen in Spa. Met een volgens de laatste specificaties opgebouwde DS 3 gingen zij in en rond Roeselare de strijd aan met een sterk deelnemersveld in de R5 klasse. Ondanks een lekke band in de slotfase van de wedstrijd wist het Nederlands/Belgische duo beslag te leggen op de vierde plaats. “We hebben nog wel wat tijd nodig om in ons ritme te komen, maar we zijn zeer verheugd er weer te zijn en de nieuwe specs van de DS3 zijn echt een stap voorwaarts,” aldus Bob de Jong.

deJongB 1609 DegandtB DS3 R5 OvVL (EvtLand) 1

De 57ste ConXion Omloop van Vlaanderen werd onder wisselende weersomstandigheden verreden en dat maakte vooral vrijdagavond de uitdaging extra groot. De rally startte nog met droog weer, maar plots was daar een hevige regenbui.

« Dat was onverwacht, maar gelukkig hadden wij voor de eerste proeven een veilige bandenkeuze gemaakt om weer een beetje te wennen en dat pakte dus verrassend goed uit, » aldus Bob de Jong.

Omdat favoriet Kris Princen met zijn Peugeot 208 T16 al op de eerste proef van de weg gleed werd de proef stil gelegd en dat was in het nadeel van de achter hem gestarte equipes. De banden werden koud en het begon ook al een beetje te regenen. Bob de Jong was toen echter al onderweg en profiteerde door meteen de tweede tijd te laten noteren.

« Dat was een gelukje en niet echt representatief, » wist Bjorn Degandt.

deJongB 1609 DegandtB DS3 R5 OvVL (WiW) 5

Toch wist Bob de Jong al snel weer het juiste gevoel te krijgen en draaide hij goede tijden.

« De nieuwe DS 3 is met de nieuw specs wel heel anders dan de vorige. Dus we moeten nog leren hoe we met de diffs de beste afstelling kunnen krijgen en de langere versnellingsbakoverbrenging is ook nog even wennen. Maar de trekkracht van de motor is geweldig, » concludeerde de Jong, die alleen nog problemen had met de stuurbekrachtiging. « Maar ook dat kunnen we de komende tijd verbeteren. »

Zaterdag werd er op het scherpst van de snede gestreden om de podiumplekken in de R5 klasse en het leek er op dat Bob de Jong en Bjorn Degandt daar ook aanspraak op zouden kunnen maken, maar een lekke band op de 17de klassementsproef gooide roet in het eten.

« We sneden een bocht iets te scherp aan en raakten met het rechtervoorwiel iets waardoor de band lek raakte, » aldus Bjorn Degandt.

Wisselen op de proef kostte zo’n drieënhalve minuut en daarmee was de kans op het podium verkeken.

« We kijken echter met een tevreden gevoel terug op deze eerste rally na een lange afwezigheid en zien zeker mogelijkheden om bij de volgende rally het tempo te verhogen, » aldus Bob de Jong aan de finish.

De volgende rally voor Bob de Jong en Bjorn Degandt is de East Belgian Rally op 24 september.

Uitslag Omloop van Vlaanderen
1. Chris van Woensel/Rik Snaet (Mitsubishi Lancer WRC) 1u47’05 »
2. Bernhard ten Brinke/Davy Thierie (NL/B-Skoda Fabia R5) +1’33 »
3. Emile Bergkvist/Joakim Sjoberg (S-DS3 R5) +2’02 »
4. Melissa Debackere/Cindy Cokelaere (Skoda Fabia R5) +2’32 »
5. Erik Wevers/Anton van Limpt (NL-Subaru Impreza WRC) +4’19 »
6. Paul Lietaer/Marc Noppe (Subaru Legacy RS) +5’55 »
7. Filip Pyck/Sandro Plancke (Mitsubishi Lancer Evo X) +7’05 »
8. Bob de Jong/Bjorn Degandt (NL/B-DS 3 R5) +7’07 »
9. Bert Coene/Petra De Duytsche (Mitsubishi Lancer E10) +7’15 »
10. Franky Boulat/Peggy De Busscher (BMW M3 E36) +8’59 »
11. Kurt Braeckevelt/B. Pattyn (BMW M3 E36) +9’27 »
12. Kris Princen/Peter Kaspers (Peugeot 208 T16 R5) +10’08 »
15. Claudie Tanghe/Flip Cuvelier (Ford Fiesta R5) +1.57.52,0

© Foto’s Erik van ’t Land (2) & Willy Weyens.