Na het onverhard van de Azoren kreeg het Europees Rallykampioenschap dit weekend asfalt voorgeschoteld op de Canarische Eilanden, een andere traditionele afspraak van de ERC kalender.

Met niet minder dan 25 R5’s aan de start leverde de Rally Islas Canarias ook dit jaar weer een spektakel van hoog niveau op over wegen die veel grip bieden en geen marge laten voor de minste fout, de rotsen en vangrails zijn nooit ver weg!

Leider vanaf de derde proef leek Alexey Lukyanukop weg naar revanche voor de Azoren waar hij zwaar van de baan ging door remproblemen. Dat was echter buiten een kleine stuurfout gerekend van de piloot van de Citroën C3 R5 van het Saintéloc team. De Rus sneed te veel in een koord, brak de ophanging linksvoor en moest opgeven.

Tweede opgave voor Alexey Lukyanuk in evenveel wedstrijden (Foto Jorge Cunha / DPPI)

De ene Citroën loste de andere af op de eerste plaats want Spanjaard Pepe Lopez nam de leiding over met zijn C3 R5 op Pirelli banden.

In de loop van de tweede en laatste etappe controleerde Lopez zijn voorsprong om met een verschil van net geen 30 seconden op zijn dichtste achtervolger de wedstrijd op zijn naam te schrijven.

Zeer overtuigende overwinning voor Lopez en zijn Citroën (Foto Jorge Cunha / DPPI)

Na een matig wedstrijdbegin verhoogde Chris Ingram het ritme wat hem een mooie tweede plaats opleverde met zijn Skoda Fabia R5.

Chris Ingram reed een mooie wedstrijd op het Canarische asfalt (Foto Gregory Lenormand / DPPI)

De winnaar van de Azoren, de Pool Lukasz Habaj, bevestigde zijn Europese ambities door beslag te leggen op de derde plaats op 39 seconden van de winnaar. Habaj verstevigt uiteraard zijn leidersplaats in het ERC.

Winnaar op de Azoren en op het podium op de Canarische Eilanden, Habaj is op ideale wijze aan zijn ERC begonnen (Foto Jorge Cunha / DPPI)

Door een foutje op de laatste proef verloor Pierre-Louis Loubet de vierde plaats aan Norbert Herczig en zijn VW Polo R5.

De volgende manche van het ERC vindt over twee weken plaats in Letland met de Liepäjä Rally, op onverhard uiteraard. (VM)