Lefebvre biedt Citroën het dubbel aan; Verschueren beste Belg

Bij zijn eerste deelname aan de Condroz Rally behaalde Ier Craig Breen een autoritaire zege achter het stuur van de Citroën DS3 R5 van Burton Racing.

Craig Breen a impressionné pour sa première participation au Rallye du Condroz. (photo Jo Dozin)

Indrukwekkende prestatie van Craig Breen bij zijn eerste deelname aan de Condroz Rally. (foto Jo Dozin)

De rijder van Citroën Racing kreeg 7 van de 22 besttijden achter zijn naam, maar was vooral ook nooit vooraan weg te slaan. Nadat hij een klein verschil bij elkaar had gereden op zijn teamgenoot Stéphane Lefebvre, was Cédric Cherain de enige die de suprematie van de Ier kon bedreigen. Jammer genoeg maakte de winnaar van de editie 2015 een fout in de laatste gechronometreerde strook op zaterdag. De rode loper werd uitgerold voor Breen, die zijn voorsprong van ruim twintig seconden op Stéphane Lefebvre tijdens de acht proeven op zondag kon consolideren.

Stéphane Lefebvre a essayé de compenser quelques problèmes techniques par une grosse attaque.

Stéphane Lefebvre probeerde zijn technische problemen door een permanente aanval te compenseren maar werd toch 2de.

Stéphane Lefebvre strandt dus voor het tweede jaar op rij op de tweede plaats van deze wedstrijd die hem zo nauw aan het hart ligt. Een moeizame beginfase en vooral een versnellingsbak met korte verhoudingen voor de tweede dag stonden een aanval op Craig Breen in de weg.

Naast Cherain werd de rally getekend door heel wat andere opgaves: De Cecco (Peugeot 208 T16), Allart (Skoda Fabia WRC), Baugnet (Ford Fiesta R5) en Delplace (Ford Fiesta R5) na een ongeval, Duval (Hyundai i20 R5), Dilley (Hyundai i20 R5), de Mevius (Skoda Fabia R5), Van de Wauwer (Porsche) en Bouvy (Porsche) na mechanische problemen.

Vincent Verschueren a finalement été le meilleur derrière les deux pilotes officiels Citroën. (photo Jo Dozin)

Vincent Verschueren eindigde als beste Belg achter de twee officiële Citroën-piloten. (foto Jo Dozin)

Een kwartet, aangevoerd door Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) en Xavier Bouche (Skoda Fabia R5), ging voorzichtig van start maar kwam stap voor stap dichter bij het podium. Verschueren was de auteur van een foutloze wedstrijd, met een derde plek als beloning, voor Xavier Bouche.

Belle 4ème place pour Xavier Bouche. (photo Jo Dozin)

Mooie 4de plaats voor Xavier Bouche. (foto Jo Dozin)

Yves Matton, in hoogvorm op zondag (drie besttijden), tikte als vijfde aan en wint zo de officieuze titel van beste WRC-rijder. Manu Canal-Roblès kraakte niet onder de druk in zijn eerste wedstrijd op een WRC en ontweek alle hinderpalen. Het eindresultaat was een erg bemoedigende zesde plaats.

Superbe prestation de Manu Canal-Robles pour son passage d'une R2 à une... WRC! (photo Jo Dozin)

Schitterende prestatie van Manu Canal-Robles die direct van een R2 naar een WRC overstapte! (foto Jo Dozin)

Chris Van Woensel (Mitsubishi Lancer ex-WRC) kreeg een straftijd van 1’20” na een mechanisch probleem, waardoor hij te laat uit een hergroepering kwam, en moest zich zo tevreden stellen met de zevende plek, terwijl hij de vierde plaats had kunnen ambiëren.

Adrian Fernémont had al een sterke prestatie laten optekenen in de Rallye de Wallonie, en bevestigde in Hoei dat hij de juiste gebruiksaanwijzing voor zijn Ford Fiesta R5 heeft gevonden. Hij werd achtste, voor Kris Princen (Peugeot 208 T16), die opgehouden werd door een schuiver en een kapotte koppeling. Davy Vanneste was de laatste man in de top 10.

Net daarachter kwam Olivier Collard als winnaar bij de Mitsubishi-rijders uit de bus. Hij deed uiteindelijk beter dan Anthony Martin en Michaël Albert, respectievelijk elfde, twaalfde en dertiende.

Kevin Demaerschalk a encore été le meilleur en deux roues motrices. (photo Jo Dozin)

Kevin Demaerschalk was eens meer de beste bij de tweewielaandrijvers. (foto Jo Dozin)

Op de overwinning van Kevin Demaerschalk (Citroën DS3), veertiende algemeen, bij de tweewielaandrijvers was weinig aan te merken. De kersverse RNT-rijder Guillaume De Mevius werkte een perfect debuut af aan boord van de Peugeot 208 R2 in de Belgische kleuren. Hij won de categorie R2 met overmacht en kon met een vijftiende plek naar huis.