Naar het voorbeeld van talrijke andere constructeurs vindt ook SEAT de tijd rijp om een merk binnen het merk te creëren, met een eigen netwerk (260 concessies verspreid over Europa), een idee waarvan het nut ons eigenlijk ontgaat. Maar goed… De naam? Cupra. De roeping? Hetzelfde als waarvhet Cupra label tot nu toe voor stond: de opperste uitdrukking van sportiviteit van het Spaanse merk. En de eerste vertegenwoordiger van het merk is er al. (Marc Lacroix)

Logo / concept: Volgens SEAT werd de inspiratie voor het Cupra logo gevonden in « het gedrag van tribale cultruren en weerspiegelt het de waarden die het merk wil doorgeven, namelijk passie, precisie, vastbeslotenheid en moed. » Cupra wil zijn engagement voor handwerk, passie, hoge kwaliteit en personalisatie verstevigen door zich te verbinden aan kleine studio’s en ateliers als L.G.R., Trakatan en Fabike die exclusieve en in beperkte oplage gerealiseerde producten afleveren. Cupra werkt eveneens samen met Dainese, Ninco en andere merken om de passie voor het racen, technologie en innovatie aan te moedigen en te delen.

Ateca: De Ateca, de kleine SUV uit Barcelona, zal de geschiedenis ingaan als het eerste model van Seat’s nieuwe Cupra merk.

Motor/ transmissie: TSI 2.0-300 pk; integrale 4Drive transmissie; nieuwe 7 DSG. Dit alles maakt de Cupra Ateca uniek in zijn segment; 245 km/u topsnelheid; 0-100 km/u in 5″4.

Design: Het bovenste gedeelte van de grille bestaat uit een honingraatstructuur en het nieuwe Cupra logo wordt centraal plaats (letters in mat aluminium); exclusieve voorbumper; talrijke glanzend zwarte details: dakrails, raamomlijstingen, zijschorten, velgen, grille, voor- en achterdiffuser, dakspoiler.

Het Cupra logo wordt zelfs op de grond geprojecteerd.

Zwarte remklauwen, sportieve achterbumpers, Cupra logo ingewerkt in de koffer, 4 uitlaten langs de diffuser en exclusieve lichtmetalen 19 inch velgen met Cupra logo.

Interieur: Zetels (zwart met grijze naden en carboneffect) en deurbekleding in Alcantara, verlicht Cupra logo op alu plaat op de deurdrempels, stuur en versnellingspook in leder met grijze naden, alu pedalen, glanzend zwarte omranding van de ventilatieopeningen en middenconsole. De modulariteit blijft behouden.

Uitrusting: Standaard is de Ateca uitgerust met systemen om hem sleutelloos te openen en te starten, versterker van het GSM bereik, 8 inch navigatie touchscreen, Dynamic Chassis Control (adaptieve ophanging), digitale cockpit en Park Assist. Belangrijke opties: Pack Performance (Performance Brembo 18 remmen in het zwart), Pack Carbon Fibre Exterior (achterdiffuser en buitenspiegels), Pack Carbon Fibre Interior (dashboard) en lederen zetels ; exclusieve Cupra kuipzetels verwacht voor midden 2019.

Competitie: De eerste racewagen van het merk zal deelnemen aan de TCR series 2018.

Toekomstige projecten: In afwachting van toekomstige nieuwigheden toont Cupra alvast deze design tests uitgevoerd op de Ibiza en de Arona.