De Abu Dhabi Desert Challenge, de tweede manche van de Wereldbeker Rally Raid, is deze zondag van start gegaan in het kader van het prestigieuze Yas Marina Circuit.

Na drieënhalf uur zwoegen in het zand bereikten de deelnemers de eindmeet van de eerste etappe nabij de grens met Saoedi-Arabië, te midden van de Rub Al Khali woestijn.

© RallyZone – Edoardo Bauer

De sterkste in het zand en de duinen van deze eerste etappe was Cyril Despres met zijn Buggy Mini John Cooper Works. De vijfvoudige winnaar van de wedstrijd, op twee wielen, had een voorsprong van net geen zes minuten op zijn dichtste achtervolger.

© RallyZone – Edoardo Bauer

En de tweede was niemand minder dan Bernhard Ten Brinke, ondanks een zeer geanimeerde etappe. De Nederlander en onze landgenoot Tom Colsoul waren zeer snel gestart maar verloren enkele minuten toen ze een wiel moesten wisselen omdat de band van de velg gelopen was na een sprong over een duin.

De tweede plaats in de etappe gaf het Overdrive team toch een reden om te lachen, ondanks de pech van Yazeed Al-Rajhi die moest stoppen met transmissieproblemen.

Op meer dan zeven minuten van de dagwinnaar waren Stéphane en Andrea Peterhansel blij dat ze het einde gehaald hadden met hun Mini John Cooper Works Rally waarvan de climatisatie het begeven had…

© RallyZone – Edoardo Bauer

De vierde plaats was voor de Ford Raptor van de winnaar van vorig jaar, Martin Prokop, voor de tweede Mini Buggy, die van Kuba Przygonski, en de Peugeot 3008DKR van Khalid Al-Qassimi, beiden op een kwartier achterstand.

Deze maandag vindt de tweede etappe plaats met 222 km tegen de klok.