De etappe met start en aankomst Pisco zou de eerste brok worden van de Dakar 2018 en hij heeft niet ontgoocheld! Parcoursverantwoordelijke Marc Coma had de moeilijkheidsgraad hoog gelegd met talrijke richtingsveranderingen met pistes die elkaar vanuit allerlei richtingen kruisten en moeilijk te te nemen duinen. Het was dus zaak niet verloren te rijden en zich ook niet vast te rijden in het losse zand. Een moeilijke taak, vooral omdat de auto’s vandaag het parcours moesten openen.

En zoals verwacht leidde Nasser Al-Attiyah onder zijn startpositie, net als de andere Toyota piloten die voorin moesten starten. Het werd nog moeilijk voor de Qatari toen zijn copiloot Mathieu Baumel onwel werd. Zeeziek in de duinen, het is niet zo zeldzaam als je zou denken…

« Het was niet makkelijk om deze hele dag de weg te openen, » erkende Nasser Al Attiyah. « Bovendien is Mathieu ziek geworden na een honderdtal kilometers. Maar morgen is een nieuwe dag, hij zal weer op krachten gekomen zijn en we zullen andere wagens voor ons hebben die ons de weg zullen tonen. We zullen er weer staan. »

(Foto Overdrive Media)

Uiteindelijk verloor de eerste leider van de rally bijna 15 minuten, waardoor hij naar de vijfde plaats in de tussenstand terugzakt. Giniel De Villiers eindigde vandaag als eerste Toyota rijder en is nu ook de eerste van het team in de tussenstand op de derde plaats. Ondanks een goede start gaf Bernhard Ten Brinke deze zondag bijna 20 minuten toe.

Voor de Mini’s was deze proef een regelrechte ramp. Bryce Menzies ging spectaculair van de baan en vernielde zijn Buggy. De andere Buggy bestuurd door Yazeed Al-Rajhi had op de top van een duin in aanrijding met zijn teamgenoot Garafulic. Beide piloten moesten op hun assistentiewagens wachten en het tijdsverlies bedroeg meerdere uren.

(c) Twitter @Quique_Naranjo

De beste Mini aan de meet van deze twee etappe was de 4×4 versie van Terranova, 5e op 12’53 ». De Buggy van Mikko Hirvonen was goed voor de zevende tijd op 13’50 », net voor Al-Attiyah.

De grote winnaars van vandaag zijn uiteraard de Peugeots, die gisteren nog op de achtergrond bleven. De Franse wagens maakten perfect gebruik van hun startpositie en vermeden zo grote fouten. De 3008 DKR Maxi’s palmden de volledige top 3 in met in volgorde Desprès, Peterhansel (+48″) en Loeb (+3’08 »), die verlost was van de remproblemen die hem gisteren hinderden. Enkel Carlos Sainz, ook al met een ziek copiloot, verloor tijd, 13 minuten om precies te zijn.

« Missie geslaagd », lachte Cyril Desprès. « De proef was moeilijk met zeer hoge duinen. Het terrein was verraderlijk en fouten zouden veel tijd kosten. De 3008 DKR Maxi werkte uitstekend. David heeft zich niet laten vangen door de talrijke sporen die door toeschouwers gemaakt waren. Onze tactiek gisteren was de goede. »

(Foto Weyens)

In de tussenstand voert Cyril Desprès het veld aan voor zijn teamgenoot Peterhansel (+27″), De Villiers (5’44 »), Loeb (+6’09 ») en Al-Attiyah (+12’15 »).

De Qatari wordt gevolgd door Terranova (12’50 »), Hirvonen (+12’50 »), Sainz (+13’12 ») en Ten Brinke (+17’43 »). Door enkele fouten verloor Roma meer dan 20 minuten en zakte hij terug tot de tiende plaats (+20’48 »).

(Foto Weyens)

Deze maandag brengt de derde etappe de deelnemers van Pisco naar San Juan de Marcona, 504 km waarvan 296 tegen de klok. En nu is het aan de Peugeots om de weg te openen. Achter de motoren…