Ondanks zijn beperkte lengte van 31 km heeft de eerste proef van de Dakar 2018 al voor enkele verrassingen gezorgd.

Op deze volledig in de Peruviaanse duinen uitgetekende proef bevestigde Nasser Al-Attiyah zijn statuut als zegekandidaat met zijn officiële Toyota, ingezet door het Overdrive team.

« We hebben goed werk geleverd, zonder onnodige risico’s te nemen, » verklaarde Nasser Al Attiyah aan de finsh. « Ik ben blij opnieuw in het zand te mogen rijden, het is zoals zuurstof voor mij ! Het zal uiteraard niet makkelijk zijn om morgen de piste te openen, maar ik vertrouw op mijn navigator Mathieu om opnieuw een goede proef neer te zetten. Het is niet de eerste keer dat we ons in deze situatie bevinden. »

Foto Overdrive Media

Overdrive behaalde zelfs de dubbel want Bernhard Ten Brinke was « best of the rest » met een andere van de drie officiële Toyota’s, op amper 25 seconden van de Qatari.

« Het was een mooie proef. » legde Bernhard Ten Brinke uit, « Op sommige plaatsen was er heel wat publiek. Altijd leuk om te zien ! Voor onze eerste proef samen met Michel hebben we goed gereden, op ons ritme, en ik ben tevreden met het resultaat. We gaan zien wat ons morgen te wachten staat, het begin van het echte werk. »

Foto Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Met de derde officiële Toyota Hilux behaalde Giniel de Villiers de zesde plaats op 54 seconden.

Achter de verbazende Peruviaan Nicolas Fuchs (+34″) en zijn Borgward, in feite een voormalige Mitsubishi die omgebouwd en ingezet wordt door het team van Erik Wevers, vinden we de eerste Mini, de Buggy van Bryce Menzies (op 38″) en de Mini 4×4 van Nani Roma (+53″).

Foto Eric Vargiolu / DPPI

De zeven Mini’s eindigden allemaal in de top 15, waarbij de traagste (Terranova) 2’33 » moest toegeven op de leider. Voor Peugeot daarentegen begonnen de problemen al zeer vroeg.

Nog voor de start stond Stéphane Peterhansel al stil op de verbinding om de schade vast te stellen nadat hij aangereden werd door een verstrooide automobilist. Gelukkige bleef de mechaniek intact. Maar op deze eerste proef toonde de titelverdediger zich voorzichtig op weg naar een elfde plaats op 2’15 van Al-Attiyah: « Ik had geen goed gevoel in deze etappe. Het reliëf was moeilijk te lezen. We kwamen ook een gevallend motorrijder tegen. We hebben geen warme momenten beleefd en voorzichtig gereden. We zijn al enkele jaren niet meer in deze streek geweest en de duinen in Peru verschillen van diegenen die we normaal voorgeschoteld krijgen. »

Foto Peugeot Sport

Terwijl Cyril Despres 15e (+2’36 ») en Carlos Sainz 16e (+2’39 ») eindigden verloor Sébastien Loeb verloor al veel op de proef. Hij kijkt tegen een achterstand 5’37 » aan na een mechanisch probleem: « Ik viel na drie kilometer al zonder remmen: het pedaal ging tot op de bodem. Het probleem vond zich achteraan. Ik heb dus bijna de volledige proef gereden op improvisatie. Ik was dus zeer traag. Het was een delicate opdracht om de duinen in deze omstandigheden te nemen. Het belangrijkste was geen risico’s te nemen en de proef uit te rijden. We staan aan de meet, dat is alles wat telt.

Maar zoals het merendeel van de deelnemers nog voor de start aangaf wordt de Dakar 2018 geen sprint maar een echte uithoudingswedstrijd. Sommige hebben het misschien al tactisch gespeeld in deze eerste etappe om op de tweede dag niet de weg te moeten openen…

Deze zondag gaat de twee etappe van Pisco naar… Pisco, met een ronde van 278 km waarvan 267 tegen de klok, met 90% buiten de pistes. De auto’s starten op deze etappe voor de motoren, waardoor Nasser Al-Attiyah de eerste sporen zal trekken.

De officiële Auto/Moto samenvatting