De ervaring heeft het opnieuw gehaald in de Dakar, een wedstrijd die als geen ander maturiteit beloont. Fernando Alonso zal alvast het tegendeel niet beweren. De voormalige F1 kampioen wisselde enkele veelbelovende prestaties af met mindere dagen en kwam uiteraard nooit tot een duel met zijn landgenoot die met de overwinning aan de haal ging.

De drie piloten op het podium, Carlos Sainz, Nasser Al-Attiyah en en Stéphane Peterhansel, zijn samen goed voor 50 deelnames bij de auto’s en nu ook 14 eindoverwinningen. De kennis van zijn eigen streek en de betrouwbaarheid van de Toyota Hilux speelden in het voordeel van Nasser Al Attiyah, maar aan het stuur van de Mini buggy was Sainz niet van zijn troon te stoten. Even aan de leiding na de derde etappe en definitief op kop sinds de rustdag kende El Matador enkel een moment van zwakheid op de achtste proef waar hij wat van zijn marge op zijn dichtste achtervolgers verloor.

Sainz haalde het na elf etappes met 6’21 voorsprong op Al-Attiyah en 9’58 op Peterhansel. « Ik ben zeer gelukkig, er kwam veel moeite bij kijken »,  verklaarde Sainz. « We hebben hard gewerkt aan de fysieke paraatheid en de voorbereiding van de wagen met het team. We hebben deze Dakar vanaf de eerste dag gewonnen, nooit zijn we gestopt met aanvallen. »