De Dakar deelnemers bevonden zich vandaag niet ver van de stranden, maar veel zand hebben ze niet gezien tussen Al Wajh en Neom, parallel aan de kustlijn van de Rode Zee. Het tweede gedeelte van de etappe bevatte talrijke rotsachtige stukken die zowel de banden als de mechaniek op de proef stelden. Bij Toyota kwam Nasser Al Attiyah er zonder gevolgen mee weg, in tegenstelling tot zijn teamgenoot Fernando Alonso.

Bij de toppiloten was het vooral de navigatie die voor problemen zorgde. Zowel Nasser Al-Attiyah als Carlos Sainz en Stéphane Peterhansen behoorden tot de slachtoffers, waardoor de ervaren Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers de eerste werd die er in slaagde een Dakar etappe te winnen in Afrika, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Net achter de Villiers eindigde Orlande Terranova die ook de leiding nam in de tussenstand. De derde plaats in de etappe was voor voormalige WRC piloot met een Peugeot 3008 DKR.

Na een eervol debuut met een elfde plaats in de eerste etappe tussen Jeddah en Al Wajh verhoogde Fernando Alonso het ritme in het eerste gedeelte op weg naar Neom. Maar een klap aan kilometer 160 en een afgebroken wiel op de Toyota van de Spanjaard kostten hem 2u30 aan herstellingen. De voormalige F1 kampioen betaalt nog leergeld…