Sedert de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux in 2013 voor het eerst zijn opwachting maakte nam het kampioenschap een steeds belangrijkere plaats in op het autosporttoneel. Het zesde seizoen zal die stelling zeker bevestigen! Zowel gevestigde waarden, gentlemen drivers als jonge wolven vinden het een uitstekend kampioenschap om zich te laten opmerken. De Porsche GT3 Cup Challenge staat zowel voor prestaties, races van hoog niveau en een zekere return-on-investment. Het prestige van het merk uit Stuttgart valt niet te ontkennen!

Drie maanden voor de start van het kampioenschap 2018 staan alle lichten op groen om deze jaargang nog beter te maken dan alle vorige.

De snelste monomerkencup van de Benelux maakt zich op voor een belangrijke wijziging. In 2018 maakt de nieuwe Porsche 911 GT3 Cup, de tweede generatie van het type 991, immers zijn opwachting. De bolide beschikt nu over een vierlitermotor en ziet het vermogen stijgen naar 485 pk, voor een gewicht dat op 1.200 kg is vastgelegd. Mede dankzij een geëvolueerde aërodynamica moet de Porsche 911 GT3 Cup Gen II nu minder dan 1 sec/km toegeven op de GTE of GT3-versies. Kortom, een mooie stap voorwaarts, die nog meer spektakel en rijplezier zal opleveren!

 

Sinds 1998 werden meer dan 3.000 Porsche 911 GT3 Cup gebouwd (996, 997 en 991 samen). Het meest recente model is uiteraard ook het meest geëvolueerde, zowel qua prestaties als qua veiligheid (onder andere via een dakklep die bij een zwaar ongeval moet toelaten de rijder veiliger uit de wagen te halen).

“Deze nieuwe wagen wist onmiddellijk indruk te maken op de rijders en de teams”, aldus een tevreden Steven Stichelbout, Series Manager van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. “Er werden al 15 Porsche 911 GT3 Cup Gen II gekocht om aan ons kampioenschap deel te nemen. Bovendien wordt ook de 911 GT3 Cup Gen I nog in het peloton opgenomen, wagens die zich zeker nog in de strijd voorin zullen kunnen mengen.”

Zowel de Gen I als de Gen II kunnen twee weken voor de start van het seizoen al op het mooiste circuit ter wereld in actie treden. Op donderdag 19 april heeft op het Circuit van Spa-Francorchamps immers de officiële Test Day plaats, waar ook enkele sessies zullen zijn voorbehouden voor alle Porsche-types, zowel sport- als straatversies.

Een vijf sterren-kalender

De kalender van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux ligt ondertussen helemaal vast… en ziet er eens te meer indrukwekkend uit! Tijdens het laatste weekend van juli werken de deelnemers van de Challenge een manche af in het voorprogramma van de Total 24 Hours of Spa, de belangrijkste wedstrijd ter wereld die exclusief aan Grand Tourisme-wagens is voorbehouden. Het feit dat er tienduizenden toeschouwers op de Ardense tribunes het spektakel zullen gadeslaan maakt deze vierde manche van het seizoen des te aantrekkelijker, al moeten de andere en eerder onthulde wedstrijden daar niet echt voor onderdoen.

We herinneren er nog even aan dat het seizoen begint met races in het voorprogramma van het wereldkampioenschap endurance (FIA WEC) in Spa-Francorchamps (3 tot 5 mei). Nadien volgen de ontzettend populaire Jumbo Racing Days by Max Verstappen in Zandvoort (19-21 mei) en een tweede confrontatie in de Nederlandse duinen, ter gelegenheid van de Porsche Racing Days (9-10 juni). Na de race in het kader van de 24 Uur van Spa (26-28 juli) prijkt ook Circuit Zolder op de kalender: het Porsche-peloton maakt er in september zijn opwachting, voor de volle tribunes van de FIA Truck Grand Prix (15-16 september). Ook de seizoensfinale wordt een spectaculair evenement, want die wordt op 13 en 14 oktober gehouden op Circuit Paul Ricard, een piste die vier maand eerder de Grand Prix F1 van Frankrijk zal ontvangen en daarvoor lichte wijzigingen zal ondergaan. Noteren we nog dat de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux bij deze finale het asfalt zal delen met de Porsche Carrera Cup France, net zoals dat het geval zal zijn tijdens de FIA WEC in Spa en de Jumbo Racing Days by Max Verstappen in Zandvoort.

Het aftellen is dus begonnen en de strijd voor de opvolging van Xavier Maassen (met DVB Racing kampioen in 2017) en Glenn Van Parijs (met Belgium Racing laureaat in Klasse B) is meer dan ooit open!

Kalender 2018

19 april                       Test Day – Spa-Francorchamps
3-5 mei                       FIA WEC – Spa-Francorchamps*
19-21 mei                   Jumbo Racing Days by Max Verstappen – Zandvoort*
9-10 juni                     Porsche Racing days – Zandvoort
26-28 juli                    Total 24 Hours of Spa – Spa-Francorchamps
15-16 september        FIA Truck Grand Prix – Zolder
13-14 oktober             GT4 Series – Le Castellet*