Neuville grijpt naast de tweede plaats voor 1/10

35ème victoire en WRC pour Sébastien Ogier et Julien Ingrassia. (photo W. Weyens)

35e overwinning in het WRC voor Sébastien Ogier en Julien Ingrassia. (foto W. Weyens)

Het was te verwachten. Nu hij op asfalt verlost was van de handicap van zijn startpositie sloot Sébastien Ogier opnieuw met de overwinning aan in de Rally van Duitsland. De Fransman wou absoluut deze wedstrijd op zijn naam schrijven, niet enkel om eraan te herinneren dat hij de beste is maar ook als « afscheidscadeau »voor Jost Capito die eind deze maand VW verlaat voor een nieuwe uitdaging in de F1.

Après un début de course tonitruant, Andreas Mikkelsen a faibli dans la deuxième moitié de l'épreuve. (photo Red Bull/Ree)

Na een indrukwekkend wedstrijdbegin verzwakte Andreas Mikkelsen tijdens de tweede helft van de wedstrijd. (foto Red Bull/Ree)

Zijn succes heeft Ogier vooral gerealiseerd tijdens de twee passages op de befaamde marathon (40 m) van de Panzerplatte, maar ook tijdens de andere proeven van de tweede etappe, de langste van de rally. Met 33 seconden voorsprong op zijn teamgenoot Andreas Mikkelsen, die aan snelheid moest inboeten in de tweede wedstrijdhelft, begon Ogier aan de laatste etappe die amper 60 km lang was, en zelfs tot 45 km teruggebracht werd na het annuleren van de voorlaatste proef door veiligheidsredenen. De VW rijder moest enkel zijn resultaat zeker stellen en mengde zich deze keer niet in de strijd voor de drie bonuspunten van de Power Stage.

Thierry Neuville a terminé en force, s'adjugeant la Power Stage, mais il a échoué pour 1/10 de seconde derrière Dani Sordo. (photo Red Bull/Ree)

Thierry Neuville sloot sterk af met de snelste tijd op de Power Stage, maar greep voor 1/10 seconde naast de tweede plaats van Dani Sordo. (foto Red Bull/Ree)

De Power Stage was een bron van zowel tevredenheid als frustratie voor Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul. Onze landgenoten reden er de snelste tijd maar het was net niet voldoende om zich de meerdere te tonen van hun teamgenoten Dani Sordo en Marc Marti. Ze missen de tweede plaats voor amper 1/10 seconde! Dit resultaat volstaat echter wel voor Thierry om in de tussenstand op gelijke hoogte met Hayden Paddon te komen op de vierde plaats, en tot op één een punt van Jari-Matti Latvla te naderen.

Ghislain de Mevius et Johan Jalet ont pris une belle 4ème place en WRC2. (photo W. Weyens)

Ghislain de Mevius en Johan Jalet behaalden een mooie vierde plaats in WRC2. (foto W. Weyens)

Een zeer goede prestatie was er ook van Ghislain de Mevius en Johan Jalet op die een knappe elfde plaats algemeen eindigden met hun Fabia R5. Het duo behaalde de vierde plaats in WRC2 en de vijfde in de klasse RC2 achter de andere Skoda’s van de drie officiële piloten Esapekka Lappi, Pontus Tidemand en Jan Kopecky, en thuisrijder Armin Kremer.

De Nederlander Bernhard ten Brinke, bijgestaan door Davy Thierie, eindigde twee plaatsen verder met een andere Fabia R5. Jourdan Serderidis en Fred Miclotte bereikten eveneens de finish, op de 37e plaats met hun DS 3 R5, net als Cindy Verbaeten die de nota’s las voor de Nederlander Henk Bakkenes en als 53e over de meet ging. Minder geluk was er voor Renaud Jamoul (met Quentin Gilbert, sortie op KP2), Martijn Wydaeghe (met de Koreaan Lim, mechanische pech op KP1), Amaury Molle- Jean-Louis Hottelet en Polle Geusens-Justine Demeestere moesten ook snel opgeven, net als Yannick Neuville die goed in het ritme zat op de eerste dag maar van de baan ging op zaterdag.

Esapekka Lappi a remporté une nouvelle victoire convaincante en WRC2. (photo Red Bull/Ree)

Esapekka Lappi won opnieuw overtuigend in WRC2. (foto Red Bull/Ree)

Einduitslag
1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 3u00’26″7
2. D. Sordo / M. Martí (Hyundai i20 WRC) +20″3
3. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +20″4
4. A. Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen Polo R WRC) +27″2
5. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai i20 WRC) +3’34″8
6. M. Østberg / O. Floene (Ford Fiesta RS WRC) +4’31″2
7. E. Lappi / J. Ferm (Škoda Fabia R5) +8’36″8
8. P. Tidemand / J. Andersson (Škoda Fabia R5) +8’52″5
9. J. Kopecky / P. Dresler (Škoda Fabia R5) +9’44″2
10. A. Kremer / P. Winklhofer (Škoda Fabia R5) +10’10″6
11. Gh. de Mevius / J. Jalet (Škoda Fabia R5) +11’12″9
12. P.L. Loubet / V. Landais (DS 3 R5) +12’18″8
13. B. ten Brinke / D. Thierie (Škoda Fabia R5) +14’47″6