De 37ste editie van de Hellendoorn Rally, een van de klassiekers in de Nederlandse rallysport en de wedstrijd met de grootste publieke opkomst, stond in het teken van een schitterend duel tussen Hermen Kobus, leider in het Open Nederlands Rally Kampioenschap, en Jasper van den Heuvel, die voor de gelegenheid nog eens aan de start kwam met een Ford Fiesta R5. Vrijdagavond nam Kobus de beste start, maar zaterdagmiddag nam van den Heuvel de leiding over op de klassementsproef van Hellendoorn. Maar, even verder stond de Fiesta R5 aan de kant, waarna Hermen Kobus en Erik de Wild naar een overtuigende overwinning reden. Na zijn overwinningen in de ELE Rally en de GTC Rally, won de titelverdediger ook de derde grote wedstrijd in Nederland. Een verlenging van zijn titel komt in zicht. De Eurol R5 Challenge heeft hij alvast op zak.

« We hebben dit jaar vaak gezocht naar een goede afstelling, waardoor ik vooral bij het uitkomen van de bochten te lang moest wachten voor ik op het gas kon. Hier was de Fabia R5 fantastisch efficiënt. Ik kon met vertrouwen aanvallen. Akkoord, het duel met Jasper was spannend, maar ik voelde me goed. Dat we de Hellendoorn winnen is de kers op de taart van een prachtig seizoen, » vertelde Kobus, die als eerste de Hellendoorn won met een R5, nadat Dennis Kuipers de klassieker in Nijverdal vijf keer won met een Ford Fiesta WRC. We zijn benieuwd hoe sterk Hermen Kobus binnen twee weken voor de dag zal komen in Sankt-Vith, want hij won de East Belgian Rally al in 2015. Ook Bob de Jong zal er van de partij zijn.

Nadat Jasper van den Heuvel zijn Fiesta R5 aan de kant moest zetten met een kapotte benzinepomp, ging de tweede plaats naar Bob de Jong (+1’50″4) met zijn Hyundai i20 R5: « Ik ben uiterst tevreden. Na twee opgaves op rij, deden we eerst vertrouwen op in Kasterlee en hier pakken we opnieuw een tweede plaats. Het gevoel is nu een stuk beter in de Hyundai. »

Na een spannend duel met Kevin Van Deijne, die haar met één puntje verschil klopte voor de tweede plaats in de R5 Challenge, eindigde Melissa Debackere met haar Dassy Skoda Fabia R5 op een mooie derde plaats (+2’45″6). « Ik ben heel tevreden, want ik miste wel wat parcourskennis en het gaat hier bijzonder hard. Op de Power Stage heb ik alles gegeven, maar met de derde tijd kwamen we een puntje tekort om Van Deijne nog van de tweede plaats in de R5 Challenge te verdringen, » vertelde Melissa, die op de rondkoers heel sportief opzij ging om Van den Heuvel niet te hinderen.

De Deen Kristian Poulsen stuurde zijn Skoda Fabia R5 van Wevers Sport naar de vierde plaats, voor de Fiesta R5 van Van Deijne en de Ford Fiesta Proto van Bas van Kamperdijk. Na zijn enorm zware crash in Finland, maakte Timo Van der Marel een knappe comeback, bekroond met de 15de plaats in zijn Opel Adam R2. (H. Van Opstal, Foto’s Erik van ‘t Land)