Goed een maand na zijn schitterende winst in de categorie LM GTE Am in de 24 Uur van Le Mans, stond er voor Dries Vanthoor een tweede 24-uursrace in een reeks van drie op het programma. De 19-jarige Limburger deed dat in de Belgische Ardennen, tijdens de Total 24 Hours of Spa, de grootste GT-race ter wereld, meteen ook de vierde van vijf wedstrijden van de Blancpain GT Series Endurance. Met als teamgenoten de drievoudige winnaars van de 24 Uur van Le Mans, André Lotterer en Marcel Fässler, tevens in de kleuren van de Belgian Audi Club, startte Dries sterk, alvorens pech het trio afremde en ze aan een enorme inhaalrace moesten beginnen. Uiteindelijk kwamen ze als elfde over de meet.

De Total 24 Hours of Spa verliepen niet echt zoals Dries Vanthoor dat had gehoopt en ze waren geen verlengstuk van het succes in de 24 Uur van Le Mans. Wel liet Dries Vanthoor zien dat hij over heel wat wilskracht beschikt, tot de beste GT-rijders van de wereld behoort en blijft vechten tot het bittere einde.

Dries Vanthoor: “Al tijdens de kwalificaties kenden we eigenlijk wat pech, we strandden als 21ste… op 4 duizendsten van een deelname aan de top 20 superpole op vrijdagavond. Dat is gewoon balen, want 4 duizendsten, dat kan je je amper inbeelden. De onderlinge verschillen waren kleiner dan ooit, en die enkele centimeters, want daarover gaat het, zijn mogelijk het resultaat van één tragere deelnemer meer of minder op je pad… Nu goed, dat missen van de superpole was één ding, want je relativeert dat achteraf: de race is lang, er kan veel gebeuren, we beschikken over een schitterend team, een zeer snelle Audi R8…

Echter tijdens de race zelf wordt relativeren moeilijker omdat de feiten maken dat in een dergelijk competitief veld elke seconde telt. Getuige, Audi won voor de vierde maal in zeven edities voor GT3-bolides, maar met slechts een handvol seconde op de dichtste achtervolger.

“Wij waren zeker goed mee met de start en de eerste uren verliepen zoals gepland. We vochten terug van de 21ste startplek naar een plaats in de top 10, onder meer dankzij een sterke start van Marcel en prima werk van het team, maar in de vooravond kenden we een klein probleem met de remmen waardoor we naar de tweede helft van het klassement verhuisden. En wat kan je dan doen? Je hoofd laten hangen? Neen, we hebben gereden alsof ons leven er van af hing en zijn net buiten de top 10 geëindigd. Ik wil al mijn partners bedanken, het team WRT, de Belgian Audi Club en uiteraard Audi Sport, want iedereen heeft het uiterste gedaan voor een goed resultaat!”

Dries Vanthoor maakt zich nu op voor de 24 Uur van Zolder, waarin hij het stuur zal nemen van een Porsche GT3 Cup.