Ondanks de beslissing van Carlos Sainz om het ritme te verhogen om zijn zegekansen gaaf te houden is het Peugeot team als overgeschakeld naar « controlemodus », met bijvoorbeeld de vraag aan Cypris Despres om voortaan voor zijn teamgenoten te werken.

De zesde etappe, 313 km lang, startte in Peru en eindigde in de Boliviaanse Altiplano. Carlos Sainz behaalde zijn eerste etappezege van het jaar met een voorsprong van 4’06 op zijn dichtste achtervolger.

« Na vijf dagen in het zand krijgen we nu pistes voorgeschoteld waar de navigatie minder belangrijk is. De twee sectie van de etappe was echt snel, » legde Carlos uit. « Ik had een goed gevoel op deze proef en ik ben zeer tevreden met mijn eerste etappezege aan het stuur van de Peugeot 3008DKR Maxi. We reden vandaag zelfs tot op 4732 meter hoogte maar dat stelde geen problemen voor mij of de wagen. Ik had me erop voorbereid. »

Tweede in de etappe van de dag voor de Toyota’s van Al-Attiyah en De Villiers en de andere Peugeot van Despres heeft Stéphane Peterhansel nog steeds een voorsprong van 27 minuten op zijn teamgenoot Sainz.

« Deze etappe moet beschouwd worden als een overgangsetappe. We komen van vijf moeilijke dagen in het Peruviaanse zand en komen Bolivië binnen met een etappe zonder navigatieproblemen. De moeilijkheid lag eerder bij de aanpassing aan de hoogte. In dit soort etappe kunnen geen grote verschillen gemaakt worden. We wilden niet te veel aanvallen om geen fouten te maken en de wagen te beschadigen. We verloren enkele minuten op Carlos maar niets ergs, we vergroten onze voorsprong op onze concurrenten tot 1u20, dat is al beter dan verhoopt. »

Vandaag 12 januari mogen de deelnemers genieten van een rustdag in La Paz, Bolivië. Morgen herneemt de wedstrijd met een zware opdracht, 727 km waarvan 425 km proef van La Paz naar Uyuni. De duinen maken plaats voor bergen in een etappe die verreden worden op een hoogte tussen 3700 en 3900 meter.