Blijft kampioen Freddy Loix ongeslagen in St-Vith?

De East Belgian Rally, de achtste manche van het Belgian Rally Championship, kent elk jaar opnieuw een razend spannend verloop. Wie herinnert zich niet de bloedstollende eindsprint van vorig jaar, waarin Hermen Kobus in de slotronde Vincent Verschueren en Kris Princen nog te grazen nam. Ook dit jaar mogen we een uitermate spannende strijd voor de overwinning verwachten, want na zes overwinningen in het BRC wil iedereen kersvers Belgisch kampioen Freddy Loix van een zevende succes houden.

Natuurlijk start de kampioen als favoriet. Freddy wil graag komaf maken met de pechduivel die hem vorig jaar vroegtijdig uit de wedstrijd haalde. Maar, de concurrentie is sterk gewapend en elke toppiloot houdt van de snelle, vloeiende, natuurlijke proeven van de East Belgian Rally in de Oostkantons. Zeker Kris Princen, die vorig jaar op 2″3 van de zege strandde. Na zijn misser in Roeselare wil de Peugeot-piloot iets recht zetten. Maar, ook Cédric Cherain is met de Skoda Fabia R5 van San Mazuin zeker een kanshebber, want de East Belgian Rally is de lievelingsrally van de Luikenaar.

vanwoenselc_1602_hasp__jhen__2

Maar, in principe heeft Chris Van Woensel het ideale wapen om het voltallige peloton R5’s te kloppen op de snelle proeven die hem zeker moeten liggen. Na zijn overwinning in de Omloop van Vlaanderen, heeft Van Woensel zeker het vertrouwen om voluit voor de overwinning te strijden. Die zat er vorig jaar al in, maar toen werd hij geveld door elektrische motorstoringen. Verder is er een erg boeiend duel tussen de Nederlanders Bob de Jong en Hans Weijs, die zich in laatste instantie inschreef met zijn Ford Fiesta R5. Weijs Jr moet zeker in staat geacht worden vooraan mee te spelen, mogelijk zelfs voor de overwinning, al mist hij ritme met de R5.

De broers Hommes zorgen voor een aangename verrassing. Ze laten hun BMW M3 aan de kant en komen naar Sankt-Vith met de ex-Princen Peugeot 208 T16. Een mooie uitdaging voor de lokale broers, die het onder andere op moeten nemen tegen de Mini RRC van Guino Kenis. En, wat te denken van de Super 2000’s van de Luxemburgers Steve Fernandes en Tony Rollinger. Hun Peugeots zijn ondertussen voorbijgestreefd door de R5’s, maar de 207 S2000’s hebben zeker het potentieel voor een dichte ereplaats.

Het is duidelijk. De afwezigheid van Vincent Verschueren, die deze wedstrijd laat vallen, zal ruimschoots opgevangen worden. Zeker omdat de vier ronkende Porsches eveneens van de partij zullen zijn. Bij droog weer is het uitkjken naar de chrono’s van Tim Van Parijs en Jochen Claerhout, terwijl Yannick Neuville als voorwagen de toeschouwers zal vermaken met de BMA Porsche 997 GT3.

De East Belgian Rally heeft zaterdag nog veel meer in petto, want het niveau ligt op alle niveaus erg hoog. In Historic neemt Rainer Hermann het op tegen… Robert Droogmans, terwijl in het Junior BRC de spanning te snijden zal zijn, want de jongeren strijden voor de finaleplaatsen in de RNT Rally Challenge.