Afgelopen weekend werd op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen het rallycross seizoen 2017 op gang geschoten. Dit met op zaterdag de dames en heren uit het VAS-kampioenschap, op zondag was het dan de beurt aan de piloten strijdend voor de Belgische rallycross titels. Bij de Supercars kwamen er slechts twee piloten aan de start in tegenstelling tot de steeds groeiende andere RX klassen. Een bewijs dat er dringend nood is aan vers bloed in onze koninginneklasse! Hoe het seizoen zich verder zal ontwikkelen is nog koffiedik kijken. Wat zeker vast staat is dat onze Hoeseltse drukker slechts een beperkt BK programma zal afwerken. Dit door tweemaal een kalender overlapping met de Supercar Challenge waarin hij net als vorig jaar actief zal zijn met de Porsche 911 GT3. Hierdoor zijn de titelkansen en een eventuele verlenging van de Belgische Supercar titel voor JJ Racing eerder klein.

Tijdens de drie kwalificatiereeksen leverden lokaal matador “Jochen Coox” en Jos ons een mooie en spannende strijd. Zo ging Coox het beste van start in de eerste reeks, maar na het spel met de jokerlap was het onze drukker die aan het langste eind trok en de eerste heatoverwinning van 2017 op zijn naam schreef. In de tweede reeks was het Jos die de kopstart pakte maar in de “Spinnekop” ging hij iets te breed en dook Coox binnendoor. Net zoals in de eerste heat werden de kaarten herschud nadat beide kemphanen de jokerlap hadden afgewerkt en was het opnieuw de JJ Racing Ford Focus Mk3 die als eerste werd afgevlagd. Bij de start van de derde reeks had de aangekondigde regen het Duivelsbergcircuit helemaal bereikt en was het Coox die op een steeds nattere omloop de laatste heatoverwinning pakte.

In de finale schoot Jos vanop de polepositie iets te vroeg uit de startblokken waardoor hij een valse start veroorzaakte. Het bordje tweemaal jokeren was zijn deel. Deze dubbele passage kon hij onmogelijk goedmaken waardoor onze Hoeseltse drukker de zege aan Coox moest laten.

Reactie Jos:  Ik keek er naar uit om onze eerste wedstrijd van 2017 te rijden.Ook al stonden we slechts met twee Supercars aan de start. Coox en ik hadden vooraf afgesproken dat we ervoor gingen rijden. Dit hebben we zeker gedaan, vooral in de eerste twee reeksen, toen het nog droog was. Wanneer het begon te regenen en ik vooral begon te knoeien in de start, was het over. Met in de finale ook nog een valse start en daarbij horende dubbele passage door de jokerlap was de overwinning gaan vliegen. Wat niets afdoet aan de zege van Jochen Coox, die duidelijk de betere piloot was in de regen. Toch kijken we terug op de een geslaagde eerste wedstrijd. De mensen die er waren en van rallycross houden hebben ondanks de koude en de regen toch erg spannende wedstrijden in de verschillende RX klassen gezien.Binnen twee weken trekken we richting Mettet en laat ons hopen dat we daar met iets meer Supercar piloten aan de start staan.

Volgende afspraak voor JJ Racing is op 19 Maart wanneer op het Circuit Jules Tacheny de tweede manche van het Belgisch kampioenschap zal betwist worden. Om dan vervolgens tijdens de Paasraces op 15 en 16 april op het Circuit Park in het Nederlandse Zandvoort het Supercar Challenge kampioenschap aan te vatten.

Foto’s Johan Hendrickx