Terwijl de editie 2018 van Liège-Rome-Liège zaterdag in het Parc de Sept Heures in Spa start, kijkt de organisator Trajectoire al naar de toekomst. 2019 wordt een gevarieerd jaar, met een eerste editie van de Marathon de la Route op Franse bodem en dat gedurende vier dagen…

De notie ‘Marathon de la Route’ is historisch gelinkt aan wedstrijden… van 84 tot 96 uur op de bekende noordelijke ‘loop’ Nordschleife van de Nürburgring. Nadat ze hun sporen verdienden met evenementen als Liège-Sofia-Liège en Liège-Rome-Liège, beslisten Jean-François Devillers en zijn team van Trajectoire, om nog meer variatie in het aanbod te brengen… ook nadat ze met enkele deelnemers gepraat hadden. “Vaak horen we dat een proef van een week, zoals de Liège-Rome-Liège die zaterdag start, eigenlijk te lang is”, aldus de man van de nieuwe Marathon de la Route. “Het gaat dan om tijd, voor mensen met drukke professionele agenda’s, maar ook financieel, want het is en blijft een hobby. Bovendien moeten we vermijden dat er routine deel in het evenement sluipt. We luisteren naar de deelnemers, maar ook naar mensen met interesse om deel te nemen en we kunnen uit die gesprekken opmaken dat een proef van een viertal dagen, zoals de Marathon de la Route op het einde van de jaren ’60 en begin jaren ’70 was, eigenlijk ideaal is. We moeten nog bevestigen, maar de Franse proef zou plaatsvinden van zondag 2 juni tot woensdag 5 juni 2019!”

Het wordt dus een onuitgegeven Marathon de la Route op Franse bodem. “Zoals de zaken er nu voorstaan, in overleg met Joseph Lambert en Eric Chapa, denken we aan een startplaats in de buurt van Nancy en Troyes, met een parcours dat richting de Ardèche gaat en een afstand die binnen de grenzen van het aanvaardbare blijft, onder meer om logistieke redenen” aldus nog Jean-François Devillers. “Zo beperken we ook de deelnamekost, gezien de kortere afstand, en dus wordt de proef bereikbaarder voor meer mensen. Ook de Franse teams hoeven niet meer richting ons land te komen. Liège-Rome-Liège of Liège-Sofia-Liège zijn daarom niet ten dode opgeschreven, want we denken aan een afwisseling van de diverse proeven.”

De Marathon de la Route vernieuwt zichzelf dus. Trajectoire geeft blijk van een innovatieve aanpak in de optiek om mooie historische proeven te organiseren.

Bron: Persbericht