Mooie 3de plaats in de Omloop van Vlaanderen

Emil Bergkvist, vorig jaar Europees Junior Kampioen voor Opel met een Adam R2, kende dit jaar, sinds het begin van zijn samenwerking met J-Motorsport, nog niet veel geluk. Dit weekend heeft hij met zijn DS 3 R5 orde op zaken gesteld door een quasi perfecte wedstrijd te rijden in de Omloop van Vlaanderen, de zevende manche van het Kampioenschap van België Rally (BRC). Vrijdagavond, in de regen, reed hij een snelste tijd voor de tenoren van het Belgisch kampioenschap. En zaterdag, toen de wegen er weer droog bij lagen, hield hij knap stand in de kopgroep om uiteindelijk op het podium te finishen.

BergkvistE 1609 OvVL (Dozin) 4

« Het was nochtans niet makkelijk, want er zijn ontelbare veranderingen van asfalt en de grip varieert voortdurend op de baantjes in de buurt van Roeselare, » vertelt de jonge Zweed. « Ervaring is er heel belangrijk en ervaring had ik hier niet. Ik had al wel een idee van wat me te wachten stond na mijn deelnames aan de rally’s van Wervik en Ieper vorig jaar, maar elke proef is toch anders. »

Het begon nochtans niet zo goed voor Emil, die in de fout ging op de tweede proef vrijdagavond.

« We stonden op slicks in de regen, want het was beginnen regenen toen we stonden aan te schuiven voor het startpodium. Het was heel moeilijk. Ik miste een rempunt en we schoven rechtdoor. De wagen was niet beschadigd en we konden verder, maar we verloren toch bijna een minuut in het avontuur. Zonder dat foutje had een tweede plaats er zeker in gezeten, als winnaar in de categorie RC2. »

Emil stond op de 7de plaats op 1’17 » van leider Van Woensel na de eerste avond. Emil werd uiteindelijk derde op 2’02 » van de winnende WRC, maar hij pakte wel meer dan dertig seconden terug op de tweede.

« Ik heb genoten van het rijden op asfalt. Dat is veel brutaler, fysieker dan op onverhard. Je moet erg agressief zijn in de remzones. Ik ben heel tevreden over deze ervaring in de Omloop van Vlaanderen. Ik dank J-Motorsport en Citroën Racing om dit mogelijk te maken. Ik ben tevreden over mijn progressie en het feit dat ik kon tonen tot wat ik in staat ben. Ik hoop dat ik dit zo snel mogelijk kan bevestigen in het Wereldkampioenschap. Maar, op dit moment is er nog niets zeker. Ik blijf zoeken naar een budget. Ik hoop aan de start te komen van de Rally van Spanje… »

(© Introductiefoto by Bart Severins)