Het Europees Kampioenschap Rally is van start gegaan op de archipel van de Azoren met een uitzonderlijk deelnemersveld dat niet minder dan 35 R5’s telde.

Zoals verwacht waren vooral de Skoda’s in goede doen want het Tsjechische merk plaatste 5 Fabia R5’s in de Top 6.

Maar de belangrijkste plaats, de eerste, die was weggelegd voor een Ford Fiesta! Alexey Lukyanuk leidde van start tot finish en drukte zo zijn stempel op de openingsmanche van het ERC 2018. Een ideaal seizoensbegin voor de Rus wiens seizoen 2017 gekenmerkt werd door een zwaar ongeval.

Mooie zege op de Azoren voor Lukyanuk. (Foto Mikaël Cardon)

Net achter de Ford piloot gingen de lokale piloten met elkaar in duel, waarbij Ricardo Moura aan het langste eind trok.

Moura was de beste Portugees op de tweede plaats. (Foto Mikaël Cardon)

Op minder dan 10 seconden van Moura volgde de winnaar van vorig jaar, Bruno Magalhaes.

Podium voor Magalhaes. (Foto Mikaël Cardon)

De vierde plaats ging naar de winnaar in de Junior U28 categorie, Chris Ingram. De jonge Brit profiteerde van de opgave op de voorlaatste proef van Martin Koci die een wiel verloor van zijn Skoda.

Zeer knappe 4e plaats en winst in Junior U28 voor Chris Ingram. (Foto Mikaël Cardon)

De Portugese wedstrijd werd gekenmerkt door de talrijke opgaves, onder andere die van Marijan Griebel (Peugeot), David Botka (Skoda/sortie), Jaroslaw Koltun (Fiesta/sortie) en Orhan Avcioglu (Skoda/sortie).

De Fransen Laurent Pellier (officiële Peugeot 208 T16) en Pierre-Louis Loubet (Hyundai i20 R5) verloren al vroeg in de wedstrijd veel tijd en eindigden in de achterhoede.

De Zweed Fredrik Ahlin sloot de Top 5 af. (Foto Mikaël Cardon)

 

Tamara Molinaro en Martijn Wydaeghe sloten de wedstrijd af op de 14e plaats. (Foto Mikaël Cardon)

 

Albert von Thurn und Taxis en onze landgenoot Bjorn Degandt moesten opgeven nadat de rolkooi beschadigd raakte bij een koprol. (Foto Mikaël Cardon)