Neen, Sébastien Loeb zal de Dakar 2018 niet op zijn naam schrijven. En omdat Peugeot zich na deze editie terugtrekt zal de Elzasser de Dakar waarschijnlijk nooit winnen.

(Foto Dakar.com)

Na een eerste misser op het begin van de proef reed Loeb in een put bij het vermijden van een andere deelnemer die stil stond op de top van een duin. Na deze klap klaagde zijn navigator Daniel Elena over pijn aan het borstbeen en het stuitbeen. Het was wachten op een assistentiewagen om de onbeschadigde 3008DKR Maxi uit zijn hachelijke positie te verlossen. Omdat hij niet meet in staat was te zitten had Daniel Elena geen andere keuze dan op te geven.

« We zijn in een soort van trechter van mul zand terechtgekomen die niet zichtbaar was. Het was een zware schok. Ik voelde meteen pijn aan het borstbeen en het stuitbeen, en het trok niet weg. » legt Daniel uit. « We hebben de proef aan lage snelheid uitgereden omdat ik zoveel pijn had. Ik moest me uitrekken om pijn in zithouding te vermijden. Normaal geef ik niet op maar ik voelde me niet in staat verder te gaan op zo’n ruw parcours. »

(Foto Dakar.com)

Voor Sébastien Loeb was de opgave onvermijdelijk:  « Het begin van de etappe was zeer moeilijk. We reden al snel een eerste keer vast. Het zand was zeer los en de wagen geraakte de duinen niet op. De sporen van deelnemers die ons ingehaald hadden hielpen ons vervolgens. We naderden een andere deelnemer die vast stak op een heuvel. Om niet te moeten stoppen bij het beklimmen van een duin verkoos ik om er rechts langs te rijden. Er lag achter een gat achter de duin dat we niet gezien hadden. Het was een harde klap. Er zat niets anders op dan op de vrachtwagen te wachten die er ons in enkele minuten uit haalde. Daniel had zeer veel pijn. We hebben de proef uitgereden om zijn toestand niet te verergeren. Gezien zijn blessure hebben we geen andere keuze dan op te geven. »

Wordt deze Dakar een afvallingsrace? Nadat het eerder ook Cyril Despres zijn zegekansen zag verdwijnen door een losgekomen wiel rijden er nu nog maar twee Peugeots in de voorhoede.

(Foto Weyens)

Vooraan liet Stéphane Peterhansel opnieuw zijn ervaring spreken. De Fransman won de etappe en vergroot zijn voorsprong op zijn teamgenoot Carlos Sainz, 4e in de etappe op 18 minuten.

« Ik doe geen slechte zaak vandaag, dat is zeker, maar het was voor ons ook geen perfecte dag, » gaf de leider toe. « De druk viel weg in één van de banden en we moesten stoppen om het wiel te wisselen, wat ons enkele minuten heeft gekost. We maakten ook een navigatiefout aan het einde van de etappe. We slaagden er niet in een way-point te vinden, dat kostte ons twee minuten. Het was dus niet perfect, maar in vergelijking met de anderen viel het goed mee. Ik ben echt ontgoocheld voor mijn vriend Cyril, en ook voor Sébastien et Daniel, maar dat is de koers, dat is de Dakar… »

(Foto Overdrive Media)

In het Overdrive kamp was het Bernhard Ten Brinke die de beste prestatie van de dag realiseerde, de 2e tijd op 4’52 van Peterhansel. De Villiers volgde op 12’47 terwijl Al-Attiyah de 5e tijd reed 24’33.

« We hebben goed werk geleverd vandaag, » verheugde Ten Brinke zich. « We startten als achtste en met mijn copiloot Michel kozen we voor een bandendruk die gericht was voor de duinen in het eerste gedeelte van de proef. Wij konden er probleemloos door en reden rond de anderen heen. In het tweede gedeelte, dat meer rotsachtig was, konden we onze banden in leven houden terwijl opnieuw zeer goed navigeerde. Ik ben blij met dit resultaat, maar de weg naar Cordoba is nog lang. »

In de tussenstand staan de officiële Toyota’s klaar om te profiteren van eventuele problemen bij de twee overlevende Peugeots, op de 3e, 4e en 5e plaats. Ten Brinke, Al-Attiyah en De Villiers staan op respectievelijk 1u15, 1u23 en 1u34.

Samen met Przygonski (Mini) is Tom Colsoul momenteel achtste algemeen terwijl Stéphane Prévot, die de Chinees Zhou navigeert, 24e is.

De officiële video van etappe 5: