De achtste etappe van de Dakar, 498 km van Uyuni naar Tupiza in Bolivië, vormde voor Stéphane Peterhansel de gelegenheid om revanche te nemen op het lot dat hem de dag voordien in de steek gelaten had. De voormalige leider van de rally zette de beste prestatie van de dag naar voor die andere pechvogel van Peugeot, Cyril Despres.

« Gisteravond in het parc fermé hebben we het minimum gedaan, » legt Stéphane Peterhansel uit. « Cyril, David en het team van onze assistentiewagen hebben onze taak overgenomen om de wagen perfect in orde te krijgen. Vandaag was het een lange etappe op grote hoogte. Het was niet eenvoudig om geconcentreerd te blijven. Ik voelde me meteen vol vertrouwen aan het stuur van mijn Peugeot 3008DKR Maxi, ik kon aanvallen alsof de wagen net een echte servicebeurt ondergaan had. We winnen de etappe maar met amper twee minuten voorsprong terwijl meer dan een uur achterstand hebben. »

De derde in de etappe van de dag, Nasser Al-Attiya, nam enkele minuten terug op Carlos Sainz. « Het is een goed resultaat », verheugde Nasser Al-Attiyah zich. « Onze Hilux toonde zijn betrouwbaarheid tijdens de twee dagen van de marathonetappe waarin we bijna 1000 km reden, zonder het minste probleem. We had vandaag enkel een lekke band. We zullen blijven aanvallen om onze positie te behouden, en toch een oogje houden op wat er voorin gebeurd… »

(Foto Overdrive Media)

De vijfde in de etappe van de dag, Carlos Sainz, probeert zijn voorsprong te controleren; « We moesten de weg openen, wat niet makkelijk was in deze etappe, vooral omdat het begin veel buiten de pistes en kamelengras bevatte. In deze situatie moet men voorzichtig blijven. Het tweede deel van de proef met echte pistes was makkelijker. De Peugeot 3008DKR werkte zeer goed. »

De grote vraag is nu of de Spanjaard deze keer de leidersplaats kan vasthouden en het hoofd kan koel houden tot aan de aankomst. De laatste jaren maakte hij vaak verrassende fouten.

(Foto Weyens)

Maar sommig gebeurtenissen spelen in zijn voordeel. Omwille van het slechte weer dat voor deze maandag aangekondigd werd hebben de organisatoren de negende etappe geannuleerd. Een geïmproviseerde rustdag, maar vooral minder kilometers waarin de 4×4’s van Toyota (2e, 4e e 5e) de Peugeot kunnen aanvallen…

De video van etappe 8: