De deur staat open voor de Condroz Rally

Eurosport Events heeft vandaag een ontwerpversie gepubliceerd van de kalender van het Europees Kampioenschap 2017, die nog goedgekeurd moet worden door de FIA maar die zal uiteraard de promotor volgen.

Le Rallye des Açores ouvrira le Championnat d'Europe 2017, début mars. (photo DPPI)

De Rally van de Azoren zal begin maar het Europees Kampioenschap 2017 openen. (photo DPPI)

De kalender 2017 van het Europees Kampioenschap blijft uit 10 wedstrijden bestaan, maar gaat misschien naar 9 of 8 manches terug. Naast de acht afspraken die al duidelijk aangekondigd worden moeten er nog twee toegevoegd en bepaald worden. De ene zou het eerste weekend van april plaatsvinden op onverhard in Zuid-Europa; de andere is voorzien op de datum van de… Condroz Rally, wat bevestigt wat we u vorige week al aankondigden. Uiteraard worden deze wedstrijden enkel in het kampioenschap opgenomen onder voorbehoud van de ondertekening van het akkoord met Eurosport Events. Ook de Acropolis is nog niet helemaal zeker van zijn plaats.

Un des pilotes d'Opel Adam R2 (ici Julius Tannert secondé par Jennifer Thielen) sera-t-il encore Champion d'Europe Junior? (Photo Jorge Cunha / DPPI)

Wordt er opnieuw een Opel Adam R2 piloot (hier Julius Tannert bijgestaan door Jennifer Thielen) Europees Junior kampioen? (Foto Jorge Cunha / DPPI)

Naast de Circuit of Ireland, die uit eigen beweging besloot geen wedstrijd te organiseren in 2017, verdwijnen er nog twee wedstrijden: Ieper, zoals verwacht, en Estland, die ook een stap terug wilde doen.

De enige nieuwigheid op dit ogenblik is de terugkeer van een Italiaanse manche, in dit geval de jongste rally van het Italiaans Kampioenschap, de Rallye Roma Capitale, die pas drie jaar geleden voor het eerste georganiseerd werd. Hij vindt in september plaats en schudt de kalender grondig door elkaar. De Liepäja verschuift zo naar oktober en wordt de laatste manche van het kampioenschap als de Condroz er geen deel van uit maakt. Cyprus wordt naar juni vooruitgeschoven, één week voor Ieper. De Rally van de Azoren wordt naar begin maart verplaatst en opent het kampioenschap in plaats van de Canarische Eilanden, die naar de maand mei gaan. De Acropolis, Rzeszow en Barum vinden op de vaste datums plaats.

02 Sirmacis Ralfs Simins Arturs Skoda Fabia R5 Action during the 2016 Ralf Sirmacis sera a priori un des principaux candidats au titre européen 2017. (Photo Jorge Cunha / DPPI)

Ralf Sirmacis wordt één van de voornaamste kandidaten voor de Europese titel in 2017. (Foto Jorge Cunha / DPPI)

Ongeacht het aantal georganiseerde manches worden zes resultaten weerhouden voor de eindstand van het Europees Kampioenschap. Het Junior Kampioenschap telt zes manches (maximum), waarvan de Condroz deel kan uit maken. Er worden maar vier resultaten weerhouden, wat de competitie zeer toegankelijk maakt.

Voorlopige kalender van het ERC 2017 *

2-4/3 Rallye Açores/P gravel (J)
31/3-2/4 TBA  Eur Sud gravel **
4-6/5 Rally Islas Canarias/E asphalt (J)
2-4/6 Acropolis Rally/GR gravel **
16-18/6 Cyprus Rally gravel/asphalt
3-5/8 Rally Rzeszow/PL asphalt
25-27/8 Barum Czech Rally Zlín asphalt (J)
15-17/9 Rally Roma di Capitale/I asphalt (J)
6-8/10 Rally Liepāja/LV gravel (J)
3-5/11 TBA (Rallye du Condroz?) asphalt (J) **

*  Calendar provisional and subject to FIA approval
** Subject to promoter agreement signature
(J) = ERC Junior Championship event