De Family Champion’s Day zou dit jaar plaatsvinden nabij het Hellend Vlak van Ronquières, maar organisator Paul Fraikin heeft op zijn Facebook pagina aangekondigd dat het evenement niet zal doorgaan.

De voormalige TV presentator gaf aan dat deze afgelasting veroorzaakt werd door het intrekken van de toestemming van het schepencollege van Braine-le-Comte, een stad waar Ecolo bij de jongste verkiezingen erop vooruit ging.

Om de talrijke reacties op de sociale media van antwoord te dienen publiceerde MR burgemeester Maxime Daye de onderstaande open brief:

« Een organisatie weigeren is geen gewoonte bij het Schepencollege van Braine-le-Comte. En als zelfs de basisregels (drie maanden voor het evenement een veiligheidsdossier indienen bijvoorbeeld) niet gerespecteerd worden dan weten de lokale organisaties wat de gevolgen zijn.

Maar hier heerste er nog onduidelijkheid op minder dan een maand van evenement, dat met grote trom aangekondigd werd (de organisator is een journalist) terwijl wij wel een principieel akkoord gegeven hadden maar ook talrijke verduidelijkingen gevraagd hadden, onder andere betreffende het parcours, de wedstrijdomstandigheden, het afsluiten van openbare wegen, enz.

Na de weigering van de doortocht van de rally in de gemeentes Ecaussinness en Seneffe zou het parcours enkel op het grondgebied van Braine-le-Comte uitgetekend worden, wat de situatie wijzigde en meer overlast zou creëren dan oorspronkelijk voorzien. Anderzijds was het dossier onvolledig op enkele weken van het evenement en vroeg de organisator logistieke hulp van de stad die onmogelijk geleverd kon worden in een feestperiode. Het was overigens ondenkbaar dat er zout gestrooid zou worden in het Bos van La Houssière in geval van ijzel.

Het college wil de goede organisatie van de « Rallye de la Haute Senne » door de Braine Auto Club behouden en garanderen. Wij staan één rally per jaar toe, wat op zich al uitzonderlijk is en steeds zeldzamer wordt. De rally in Braine wordt dus niet bedreigd want de Braine Auto Club organiseert op uitstekende wijze, en in perfecte samenwerking met de stad, de stedelijke diensten en de federale veiligheidsdiensten.

We betreuren het rumoer rond deze weigering (en de aard van sommige uitspraken) maar wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen ivm. het garanderen van de veiligheid en het beperken van de overlast betreffende geluid en natuur.

Het is met spijt dat wij de beslissing genomen hebben de « Family Champion’s Day » te weigeren, maar met enthousiasme werken we al samen met de Braine Auto Club voor de editie 2019 van de Rallye de la Haute Senne. »