Vrijdag en zaterdag wordt de finale van de M Cup verreden in het kader van de GTC Rally, ook wel gekend als de Nacht van Achtmaal. De vijfde manche van het Nederlands kampioenschap, verreden net over de grens ten noorden van Antwerpen, blijft trouw aan zijn concept. De wedstrijd opent met een zware vrijdagavond, gekend als de beruchte Nacht van Achtmaal. Na vijf proeven in het donker, volgt zondag de finale met nog eens 12 klassementsproeven. Het rallycentrum verhuist dit jaar overigens naar Roosendaal, meer bepaald naar PSC Den Goubergh, een enorme manege waar zelfs voldoende plaats is voor een heuse showproef naast het servicepark.

Het leek er lange tijd op dat Bob de Jong in de GTC Rally de enige zou zijn die met een R5 aan de start zou komen, maar de lokale specialist uit Essen krijgt volgend weekend weerwerk uit onverwachte hoek. Jeroen van den Heuvel, gekend van het circuitracen, neemt de handschoen op. De zakenman uit Etten-Leur verschijnt aan de start met de Ford Fiesta R5 waarmee Hans Weijs Jr vorig jaar de GTC Rally won. Van een uitdaging gesproken!

Jeroen Van den Heuvel zal de Fiesta R5 van Weijs besturen.

Jeroen Van den Heuvel zal de Fiesta R5 van Weijs besturen.

Jeroen van den Heuvel is vooral vertrouwd met circuits zoals Zandvoort, Silverstone en Francorchamps. Achtmaal De Hel XL of Klein-Zundert klinken misschien minder in de oren, maar de adrenaline begint ook bij die namen te pompen bij de zakenman uit Etten-Leur.

« Ik heb al een paar keer geproefd van het rallyrijden, onder andere vorig jaar nog met een Ford Fiesta R2. En, eens je een rally gereden hebt, dan krijg je dat gevoel, dat virus niet meer uit je lijf. Rallyrijden geeft een ongelofelijke kick. Dat ik volgend weekend weer aan de start kan komen van de GTC Rally in eigen streek, daar kijk ik enorm naar uit. De Nacht van Achtmaal rijden, dat is voor mij heel speciaal, ook al heb ik op circuit al een en ander meegemaakt, » vertelt de baas van ASC Group uit Etten-Leur.

Mathias Boon is een outsider met de Deltion Mitsubishi.

Mathias Boon is een outsider met de Deltion Mitsubishi.

Van den Heuvel zal deze keer niet met een « kleine » wagen starten, maar wel degelijk met de Ford Fiesta R5 waarmee Hans Weijs Jr vorig jaar de GTC Rally won.

« Ik heb de auto donderdag even getest. Hans nam me mee voor een rondje en ik was enorm onder de indruk van de mogelijkheden van de Fiesta. En van de piloot. Wat kan Weijs een stukje sturen, » lacht Jeroen. « Ik weet nu hoe het zou moeten, maar natuurlijk ga ik vooral proberen te genieten en niet als een gek van start gaan, want dan gaat het fout. Natuurlijk heb ik niet de ervaring die Bob de Jong heeft, maar ik ben wel benieuwd hoe kort we in zijn buurt kunnen blijven. »

De favoriet blijft Bob de Jong met zijn Citroën DS 3 R5, al is de piloot uit Essen ook op zijn hoede voor de snelheid van Jasper van den Heuvel, de leider in het Nederlands kampioenschap.

« Wanneer er geen WRC’s aan de start komen, dan zijn de R5’s de topwagens, maar we kennen de kwaliteiten van Jasper van den Heuvel, » vertelt Bob. « Hij heeft dit jaar al meermaals bewezen dat hij bijzonder snel is met de Mitsubishi. En vorig jaar bleef hij tot de laatste meters in het spoor van Hans Weijs. Op de lange stukken is de Mitsubishi in het voordeel. Maar, natuurlijk ga ik vol voor de overwinning in mijn thuisrally. »

Matthias Boon, aan de start met de Deltion Mitsubishi Lancer N4 is zeker een kanshebber voor een podiumplaats, net als Ronald Leemans met zijn vertrouwde Mitsubishi Lancer Evo6.5. En voor fraaie passages kunnen we natuurlijk rekenen op de snelle Opel Adam R2 van Timo Van der Marel. Van Belgische zijde zijn er verder de tenoren van de M Cup, die hun finale afwerken. Kan Franky Boulat zijn titel verlengen of gaat de eindzege toch naar Kurt Braeckevelt?

Naast de GTC Rally, is er ook een Historic en Legend nevenwedstrijd, terwijl zaterdag een Rallysprint wordt verreden op dezelfde klassementsproeven. Meer info op www.gtcrally.eu.