Op zaterdag 16 februari organiseerde AC Hemicuda de Ronde door Vlaanderen, de eerste manche van het VAS kampioenschap Marathon, met start en aankomst in Waregem.

De Fransman Christophe Berteloot en corijder Baptiste Gengoux namen op de Porsche 924 van bij de start in de ochtend de kop van de wedstrijd in handen. Johan Gitsels en zoon Joppe waren op hun Porsche 911 in Rothmanskleuren de achtervolgers na deel 1 maar moesten na enige fouten de rol lossen. Na etappe
2 namen Gauthier Decavele en Kenneth Verté, de winnaars van vorig jaar, de jacht op de leiders over in hun Volvo Amazone.

Even leek de wedstrijd te kantelen toen in het afsluitende derde deel leider Bertheloot een “valse stempel” pakte, maar het puntenoverschot was groot genoeg voor Berteloot en Gengoux om zelfs na de strafseconden de zege binnen te rijven voor Decavele-Verté. “Gelukkig hadden we nog net genoeg punten om de zege te pakken », verklaarde Berteloot. « Eindelijk pasten alle puzzelstukjes bij elkaar nadat ik hier eerder al eens vierde en zesde werd. Knap ook van mijn co Baptiste, die pas aan zijn tweede deelname toe is! Graag zouden we in Vlaanderen nog eens de Belgian Westhoek Classic rijden. De rest van ons jaarprogramma rijden we à la carte wedstrijden in Frankrijk.”

Bart Babeliowsky en Hendrik Jaeken haalden uiteindelijk nog de derde trede van het podium op de Opel Kadett C GT/E. De winnaars in de Youngtimer categorie werden Jan Eysermans en Wim Poulmans, op de Subaru Impreza. Zij konden na deel 1 de leiding overnemen van Olivier Coppée en Pauline Robert (VW Polo GT), die uiteindelijk tweede werden bij de Youngtimers. Het podium werd er vervolledigd door Arne Verstraete en Jasper Mestdagh (Peugeot 205).

Voor organisator Jan Verschaeve was het een geslaagde editie 2019: “Ik ben zeer tevreden. Zeker met de reacties. Iedereen is bijna euforisch. Dit jaar liep alles echt gesmeerd, we ontvingen niet geen enkele klacht. Met 50 deelnemers als maximum is dit allemaal doenbaar als organisatie. Daarom blijven we bij dit quotum. Dat is beter voor de tijdwaarneming, de ploegen hoeven dan niet te lang te blijven staan op een bepaalde TK. In het laatste deel was er een pittig en moeilijk stuk, met veel navigatie en veel richtingsveranderingen. Maar ja, we moesten natuurlijk wel ergens een verschil maken in het klassement!”

Uitslag:

1 Berteloot – Gengouw, Porsche 924 (18,95 ptn)
2 Decavele – Verte, Volvo Amazon (21,60)
3 Babeliowsky – Jaeken, Opel Kadett C GT/E (25,25)
4 Neuville – Neuville, BMW 2002 tii (40,95)
5 Buyse – Buyse, BMW E21 316 (45,85)
6 Verstraeten – Piret, Opel Kadett C (51,90)
7 Eysermans – Poulmans, Subaru Impreza (51,95)
8 Vanhecke – Werniers, Volvo 360 (52,30)
9 Pappijn – D’hoore, Porsche 911 (52,70)
10 De Bruyne – De Bruyne, Toyota Celica (54,25)

Bron: Persbericht