Tierenteynrit in Lauwe en Nouvel An des Copilotes in Tihange op 4-5 januari

De sfeer is nog steeds feestelijk in Lauwe tijdens de Tierenteynrit. (Foto J. Moons)

Het is een gewoonte: liefhebbers van oriëntatiewedstrijden krijgen weinig tijd om te bekomen van de eindejaarsfeesten. Al tijdens het eerste weekend van januari wordt er in beide landsdelen gereden. Op vrijdag 4 januari organiseert Autostal Hemicuda ‘s avonds voor de achtste keer de eerste manche van het VAS rittensport kampioenschap. Café Bockor in het centrum van Lauwe ‘s vormt dan het decor voor de start van de Tierenteynrit. De wedstrijd verloopt over een parcours van een honderdtal kilometer, verdeeld in twee secties. Het VAS reglement voorzien duidelijk dat copiloten door de verzekering gedekt zijn vanaf de leeftijd van 12 jaar. Tot 3 januari bedraagt het inschrijfrecht amper €30 per wagen. Bij inschrijving ter plaatse komt daar €4 bovenop. Momenteel zijn er al 38 inschrijvingen. Meer info: www.hemicuda.be.

Een dag later, op zaterdag 5/1, organiseren Cédric Pirotte en zijn Promorgaevents team in Tihange een andere klassieker die al aan zijn 21e editie toe is! De ‘Nouvel An des Copilotes’ gaat erop prat een wedstrijd van hoog niveau te zijn want hier zijn het vooral de copiloten die hun kunnen bewijzen. Om een voorbeeld te geven hoe belangrijk deze wedstrijd in hun ogen is: tijdens de laatste editie kwam Nicolas Gilsoul opnieuw proeven van de discipline waarin hij zijn eerste stappen zette. Onnodig te zeggen dat hij de wedstrijd ook op zijn naam schreef…

Om de wedstrijd toch toegankelijk te maken voor iedereen worden drie moeilijkheidsgraden voorzien, waaronder de Touring categorie met een eenvoudig roadbook en bol-pijl zonder afstand, routebeschrijvingen, gestileerde bol-pijl maar enkel in de virtuele regularity etappes. Geen moeilijke schema’s hier, en ook geen nota’s of kaartlezen. In de Classic categorie valt het kaartlezen eveneens weg.

Patrice Simon en Vincent Duchesne zijn beiden van de partij, maar deze keer niet als duo, voor de 21e Nouvel An des Copilotes.

De Marathon categorie is uiteraard de blikvanger van de wedstrijd met eerst twee ronden van 130 km, identiek aan de Classic categorie, gevolgd door een lange nachtronde (150 km) met verschillende kaartsystemen in kleur en vergroot tussen de schalen 1/25.000 en 1/33.000 voor een beter leescomfort! Op het menu van deze oefening voor specialisten staan vier verschillende kaarten (twee ingetekende, één met genummerde punten en pijlen zonder instructies type Nuts, en één met een lus in het parcours) en twee moeilijke schema’s.

« Deze derde ronde werd uitgetekend om toegankelijk te zijn voor vaste deelnemers in de Classic categorie want vanaf dit jaar laten we de Expert categorie en zijn memorabele hoofdbrekers links liggen », benadrukt Cédric Pirotte.

Met duo’s als Bollette-Gengoux, Bougard-Collard, Duchesne-Vandevorst, Gengou-Gathy, Peeters-Melin, Simon-Bernard, Vignaux-Paris en de broers Sluysmans aan de start belooft het een spannende strijd te worden.

Alsof dat nog niet volstaat om een maximum aan deelnemers aan te trekken wordt deze nachtelijke ronde ook onder een aangepaste vorm aangeboden, iets korter dan in Marathon, voor een vierde categorie, « Initiatie », voor €30 aan wie zich overdag niet kan vrijmaken en gratis voor deelnemers aan andere categorieën die zich aan een moeilijker niveau willen wagen. De start voor deze categorie is om 21u en de aankomst rond middernacht, na de Marathon deelnemers.

Trouwe deelnemers Bernard Kerkhofs en Georges Simon zullen één van de weinige teams met een klassieke wagen zijn in Tihange.

De timing wordt voor dit jaar naar de vroege namiddag verschoven zodat de eerste twee ronden overdag gereden en in de vroege avond gereden kunnen worden. Nadien volgen een maaltijd met keuze tussen gehaktballen met frieten, brochettes of hamburger en de moeilijke nachtelijke ronde in Haspengouw.

Stat (13u00) en aankomst (rond middernacht) zijn voorzien aan frituur « Le 31 », Avenue de l’Industrie, 26B in Tihange (kleine commerciële zone, niet ver van de kerncentrale) terwijl de regroup halfweg plaatsvindt in Café Le Chrome in Ouffet. Het parcours biedt de mooiste wegen van de Condroz in een format waar dorpskernen zoveel mogelijk vermeden worden.

Het aantal deelnemers is beperkt tot 50 wagens en 30 plaatsen zijn al bezet. Sluiting van de inschrijvingen met maaltijd inbegrepen en te betalen tegen maandag 31 december. (B. Verstraete; fotos J-P. Nizet)

Info: Cédric Pirotte 0471/622.116; Promorgaevents@gmail.com ; www.timechrono.be
https://www.facebook.com/events/769870800014502/786401301694785/?notif_t=plan_mall_activity&notif_id=1545666129225436