Hoewel ze amper 17 en 20 jaar oud zijn worden Maxime Potty en Mathieu Detry bij de favorieten van de TCR Benelux 2017 gerekend. Aan het stuur van hun VW Golf GTI TCR kregen de jonge wolven van Team WRT in Spa-Francorchamps echter een lastig openingsweekend te verwerken. Bij de positieve punten valt het podium van Maxime Potty in Sprint 4 te onthouden, samen met het feit dat ze binnen hetzelfde team konden samenwerken met twee internationale toppers van de toerwagenracerij.

Net zoals twee scholieren op 1 september waren Maxime Potty en Mathieu Detry heel enthousiast toen ze op het circuit van Spa-Francorchamps aankwamen, om er het eerste weekend van de TCR Benelux af te werken. Met hun 17 en 20 jaar vormen ze de jonge generatie van dit kampioenschap voor toerwagens in de Lage Landen, maar ze zijn allebei vast van plan om snel hun stempel op de races te drukken.

Deze eerste etappe in de Ardennen kon ze puntengewijs dan ook niet helemaal tevreden stemmen… De Qualifying Long Race leverde een vijfde plaats op, nadat de banden tegen het einde van de race sneller achteruit gingen dan verwacht. “Om die reden hebben we op zondag ook de afstellingen voor mijn twee Sprint-races aangepast”, legt Mathieu uit. “Jammer genoeg bleek die keuze geen zoden aan de dijk te brengen. De wagen bleek heel moeilijk te besturen en bovendien geraakte ik bij de eerste race heel slecht weg. Resultaat: een negende en een zesde plaats. Dat levert wel wat punten op, maar minder dan verhoopt.”

’s Namiddags had Maxime Potty bij de start van Sprint 3 zijn zinnen op een podiumplaats gezet, maar bij de eerste doortocht van de Source-haarspeld werd hij achterstevoren getikt. De jongeman uit Hamoir moest als allerlaatste opnieuw onderweg… en bovendien bleek ook de auto wat beschadigd. “Het team leverde schitterende werk om onze VW Golf GTI opnieuw in orde te stellen, en ik kon de start van Sprint 4 van op de elfde plaats nemen”, legt Maxime uit. Vanaf dan stond er geen maat op de bolide van Team WRT. Maxime rukte op naar de derde plek en kreeg in de slotronde nog een duwtje in de rug van Rob Huff. “Rob is niet alleen een heel snelle kerel, maar ook een teamspeler”, stelt Maxime. “Omdat hij niet het hele kampioenschap rijdt, legde hij me niets in de weg. Waarvoor dank!”

Tijdens deze TCR Benelux Trophy kregen Maxime en Mathieu immers het gezelschap van twee internationale sterren van de toerwagenracerij. De Fransman Jean-Karl Vernay – huidig leider van de TCR International – en de Brit Rob Huff, wereldkampioen WTCC 2012, kwamen immers uit voor het Leopard Racing Team WRT. Ze waren vooral aanwezig om de beste afstellingen voor de Belgische manche van de TCR International Series te bepalen. Naast het feit dat ze met de VW Golf GTI #25 vier keer naar het podium reden, bleken de twee ook een stevige referentie voor de twee jonge rijders van Team WRT. “We hebben heel veel van ze geleerd”, legt Mathieu uit. “Door de manier waarop ze werken, het vergelijken van onze data met die van hen, of gewoon door met ze te praten… Het was allemaal heel verrijkend en maakte ons duidelijk hoe we vooruitgang kunnen boeken. Dat, samen met de uitstekende verstandhouding met Maxime, is voor mij één van de heel positieve punten van het weekend. Voor het overige: revanche op 20 en 21 mei in Zandvoort!”