Auteur van een perfecte rally, met zelfs enkele bonuspunten in de Power Stage terwijl Sébastien Ogier van een kale reis huiswaarts keert, kon Thierry Neuville niet van een beter resultaat dromen in deze wedstrijd waarin hij net als Ogier met een ongunstige startpositie moest afrekenen.

Maar alles loopt niet altijd zoals verwacht met onder andere talrijke opgaves (Tänak, Paddon, Meeke) en verschillende tenoren die van Rally2 gebruik moesten maken. Dat was het geval voor Latvala en Ogier, beiden van de baan op vrijdag, maar ook Andreas Mikkelsen die zaterdag door de mechaniek in de steek gelaten werd.

Deze zondag konden Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul « uitbollen ». Het duo nam zelfs twee twee reservewielen mee en controleerde perfect zijn voorsprong op de dichtste achtervolgers, de Fords van Elfyn Evans en Teemu Suninen, beiden behalen hun eerste podium van het jaar.

Voor de derde plaats won Suninen zijn duel met Lappi, die toch Sordo achter zich liet. De Spanjaard kreeg met vertraging nog een straftijd van 10 seconden omdat hij vrijdag op de Superspecial in Porto een strobaal verplaatste.

Foto Austral – Hyundai Motorsport GmbH

Als kers op de taart staken Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul vier punten op zak in de Power Stage, waar enkel Esapekka Lappi sneller was dan de winnaar.

Sordo, Suninen en Evansbe haalden de overige bonuspunten. Ogier eindigde pas achtste in de Power Stage, waar zijn startpositie in zijn nadeel speelde.

Foto Helena El Mokni – Hyundai Motorsport GmbH

Dankzij de 29 punten (25+4) van Thierry Neuville in deze Rally van Portugal zal de Hyundai rijder aan de Rally van Sardinië beginnen met 19 punten voorsprong op Sébastien Ogier en 37 op eenheden op Ott Tänak, twee piloten die dit weekend geen enkel punt scoorden.

Foto Austral – Hyundai Motorsport GmbH