De winterpret is achter de rug en de Belgische rallywereld maakt zich op voor het serieuze werk, het Belgian Rally Championship, dat traditioneel in het laatste weekend van februari van start gaat in de regio van Landen. Het minste dat we kunnen zeggen is dat de 23e editie van de Rally van Haspengouw een grand cru belooft te worden. De eerste inschrijvingen zijn binnen en die voorspellen een grandioos, uitzonderlijk sterk bezet startveld met een aantal nieuwigheden.

Het is niet de gewoonte, maar Kris Princen, die opnieuw met Peter Kaspers zal rijden, heeft niet tot het laatste moment gewacht om zijn plannen te onthullen. Hij zal een nieuwe wagen besturen in zijn achtertuin: een Citroën C3 R5 geprepareerd door DG Sport.

« Ik ben blij dat ik weer samen kan werken met dit team, want we beleefden samen twee mooie seizoenen met de Peugeot 208 T16, » vertelt Kris. « Ik kijk al uit naar de start in Landen van de eerste van acht manches in het BRC. Daarin zal ik afwisselend rijden met Peter en Bram Eelbode. Bedankt aan mijn partners, zoals Dakwerken Crabbe, en aan Citroën Racing, dat heeft meegewerkt om dit programma mogelijk te maken. »

Er zal nog een andere Citroën C3 R5 van de partij zijn, voor een première in België. Die wordt ingezet door William Wagner, de Franse Belg die zich al meermaals in de kijker reed in Frankrijk en in andere internationale wedstrijden. Tot op heden heeft hij nog nooit in België gereden.

De grote nieuwigheid van dit jaar is het engagement van Grégoire Munster in het BRC met steun van Hyundai Motorsport en van de Belgische invoerder van het Koreaanse merk. De zoon van Bernard, ondertussen tweevoudig Belgisch Junior-kampioen, heeft zijn kwaliteiten al getoond aan het stuur van een R5. Als hij zich even vlot aanpast aan de Hyundai i20 dan zal er snel rekening gehouden moeten worden met Munster.

We verheugen ons over de komst van Citroën en Hyundai om een gooi te doen naar de titel, maar de Skoda Fabia’s blijven in de meerderheid in het BRC 2020. Ghislain de Mevius en Pieter-Jan Michiel Cracco, twee rijders die zich snel inschreven voor de Rally van Haspengouw, hebben al ervaring met de Tsjechische bolide. De verrassing is de comeback van Guillaume Dilley met een Fabia van team J-Motorsport. Guillaume zal in Landen genavigeerd worden door Veronique Hostens, waarna Lara Vanneste ook in een aantal manches de nota’s zal lezen.

De inschrijvingslijst zal de komende weken natuurlijk verder aangevuld worden. We kunnen ons ook al verheugen op de deelname van 4 Porsches GT3 bestuurd door Romain Delhez, Glenn Janssens (die de overstap maakt van Historic naar een moderne GT3), Gunther Monnens en Robby Moers, naast een reeks BMW M3’s.

De inschrijvingen blijven natuurlijk open op www.rallyvanhaspengouw.be. Het belooft in elk geval een grandioos spektakel te worden op 29 februari in de buurt van Landen.