Een superspecial op het serviceterrein

160809 DeJongB 1510 HagmanK DS3 R5 WBr (BS) 2

Sinds 2006 was het rallycentrum van de GTC Rally (Nacht van Achtmaal) gevestigd in Etten-Leur, maar daar komt dit jaar verandering in. Op 7 en 8 oktober slaat de Nederlandse klassieker zijn tenten op in Roosendaal, meer bepaald bij Paarden Sport Center Den Goubergh. Dit evenemententerrein, waar de komende jaren ruim 30 ha ontwikkeld zal worden, met een pretpark en een 4-sterren hotel, biedt ongekende mogelijkheden.

De beslissing om te verhuizen werd genomen om terug te keren naar een compacter rallycentrum.

« In Etten-Leur was alles verspreid. Het servicepark was ver van het Rally HQ, de perszaal was weer op een andere locatie, enz. Nu hebben we de mogelijkheid om alles op één terrein te groeperen: service, hergroepering, wagenpark, Rally HQ, Pers, VIP en zelfs een heuse Superspecial! » vertelt John Elst, hoofd van de organisatie.

Leon Van der Pluym, eigenaar van PSC Den Goubergh, ontvangt de GTC Rally alvast met open armen.

« Alles draait om paardenkracht bij Den Goubergh, » lacht Leon Van der Pluym. « Nee, serieus, ons terrein en de infrastructuur leent zich uitstekend om een internationaal topevenement te organiseren. »

Het 30 ha grote terrein zal de komende jaren uitgroeien tot een van de grootste paardencentra in Europa onder de benaming « World of Dreams », met een eigen hotel en tal van andere faciliteiten.

Belgische proef uitgesteld

160809 VanBallegooijenA 1510 FindhammerJ Lancer E10 GrN WBr (BS) 3

De eigenaars van PSC Den Goubergh zijn heel enthousiast om PSC Den Goubergh te ontvangen. Helaas kan dat niet gezegd worden van het Stadsbestuur in Hoogstraten. Voor het tweede jaar op rij werd de aanvraag om een klassementsproef van de GTC Rally in België te organiseren afgewezen door de partij van de burgemeester.

« Heel betreurenswaardig, want het blijft onze ambitie om de GTC Rally een Belgisch luik te geven, » aldus Han Hoendervangers, piloot en drijvende kracht binnen de organisatie. « Vorig jaar voelden we bij diverse partijen in Hoogstraten, waaronder de verantwoordelijken van Veiling Hoogstraten, veel enthousiasme, maar uiteindelijk bleek de ligging van de voorgestelde klassementsproef voor het Stadsbestuur niet aanvaardbaar. Deze keer hebben we een klassementsproef in een afgelegen gebied uitgestippeld, met amper 5 huizen langs het parcours. De betrokken omwonenden werden allemaal bezocht en ze reageerden erg enthousiast en bovendien zette ook de grootste lokale vereniging, KFC Meer, zijn schouders mee onder het project om samen de vergunningsaanvraag in te dienen. Kortom, het draagvlak om de internationale GTC Rally naar Meer en Hoogstraten te brengen is zeker aanwezig, maar deze keer werd de aanvraag zelfs zonder veel commentaar van tafel geveegd. »

Onbegrijpelijke politieke onwil, wellicht uit onwetendheid, want evenementen die veel meer hinder veroorzaken en waarbij de milieu- en veiligheidsnormen veel minder strikt zijn, zoals Trekker-trek en autocross, maar ook wielerwedstrijden, worden wel toegelaten.

Maar, de organisatoren laten de schouders niet zakken. De toekomst van de GTC Rally, de meest Belgische rally van Nederland, ligt mede in België, want de wedstrijd wil zijn parcours meer uitbreiden naar het zuiden en aansluiting zoeken met de Belgische rallysport.

« Als de gemeente ons een kans geeft, dan zullen we bewijzen dat rally een fantastische sport is die zoveel meer te bieden heeft dan men op het eerste zicht zou denken. Vorig jaar werd de rallysport terug gelanceerd in Oost-Vlaanderen met de RS van Oudenaarde. De provincie Antwerpen hinkt ver achterop en daar kan met dit project, een samenwerking tussen de GTC Rally en RT Titanic uit Kasterlee, verandering in komen. Alleen blijft het wachten tot de politici hun verantwoordelijkheid durven nemen om dit mogelijk te maken. Ondertussen zullen we blijven werken aan het vergroten van het draagvlak, want « onbekend is onbemind » in bepaalde streken van het land, » besluit Hugo Van Opstal, die zijn schouders mee onder het project heeft gezet om de rallysport terug naar zijn geboortestreek te krijgen.