Hermen Kobus op weg naar de zege in de ELE Rally (Van ‘t Land).

Hermen Kobus en Erik de Wild hebben de overwinning behaald in de 54ste ELE Rally. In hun Skoda Fabia R5 wonnen ze maar liefst dertien van de veertien klassementsproeven, waarmee de zege meer dan overtuigend was.

Vanaf de eerste proef nam hij de leiding en besloot deze niet meer af te staan. Hermen Kobus reed dit weekend rondom Helmond en Veldhoven een ijzersterke wedstrijd. Achter Kobus was het Jasper van den Heuvel die met zijn Ford Fiesta R5 de vrijdagetappe als tweede afsloot. Van den Heuvel had moeite met bandenkeuze. Verrassend derde was Mats van den Brand, die zijn debuut maakte met een 4×4, meer bepaald de Ford Fiesta R5 van Hans Weijs.

Afvalrace

Op de zaterdag is het traditioneel bijltjesdag in de ELE Rally. Het eerste slachtoffer was Jasper van den Heuvel, die op moest geven met een kapotte versnellingsbak. Van den Brand en Bob de Jong schuiven daarmee een plek door. Na een knappe snelste tijd van Piet van Hoof in Spoordonk, moet Bob de Jong zijn Hyundai i20 R5 aan de kant zetten op de proef van Wintelre door een defecte benzinepomp. 

Bob de Jong moest de strijd staken met zijn Hyundai i20 R5. (van ‘t Land)

Daardoor komt debutant Mats van den Brand, genavigeerd door onze landgenoot Eddy Smeets, op een heel mooie tweede plaats te staan. Met enkel nog de proeven in Sint-Oedenrode, zijn woonplaats, en Son te gaan. Van den Brand droomt al van het podium en vooral een snelste tijd in Sint-Oedenrode, maar enkele minuten later staat de Ford Fiesta R5 aan de kant… « Dit is enorm zuur. Een aandrijfas is gewoon verfrommeld door de kracht die erop gezet is. Niets aan te doen, maar een enorme teleurstelling, want ik heb vijf maanden gewerkt om deze deelname met een R5 rond te krijgen… »

Mats van den Brand en Eddy Smeets maakten indruk bij hun R5-debuut. (van ‘t Land)

Piet Van Hoof eindigde daardoor op de tweede plaats, voor Kevin Van Deijne, die met motorproblemen toch nog de derde plaats veilig kan stellen met zijn Ford Fiesta R5. De vierde plaats gaat naar Melissa Debackere,die veel tijd verloor in het mulle zand, een specialiteit van de Nederlanders. Erik Van Loon, die vrijdagavond al 4 minuten verloor door een lekke band en zaterdag nog eens tijd verspeelde door een defecte pop-off valve in zijn Skoda, moest tevreden zijn met de vijfde plaats in zijn thuisrally.

Melissa Debackere op weg naar de vierde plaats in Veldhoven. (van ‘t Land)

Maar, er stond geen maat op de Skoda Fabia R5 van Hermen Kobus en Erik de Wild. Voor Kobus was het een schitterende voorbereiding op de Renties Ypres Rally. « Het ging dit weekend heel lekker. We hadden na de Rally van Sülingen hard gewerkt aan de afstellingen, want in Duitsland was het vertrouwen zoek. Deze keer was het gevoel goed, wat resulteerde in 13 snelste tijden. Ik kijk uit naar Ieper, maar daarvoor gaan we eerst een evolutiemotor monteren. Die zullen we daar absoluut nodig hebben, » lachte winnaar Hermen Kobus.

Bob de Jong wil in de GTC Rally op 14 juli de zege thuis houden (van ‘t Land).