M-Sport behaalde in 2017 de Constructeurs titel en met Sébastien Ogier ook de titel bij de piloten, maar het is allesbehalve zeker dat het team van Malcolm Wilson zijn kroon bij de Constructeurs naar behoren kan verdedigen in 2018. De voornaamste reden is uiteraard de afwezigheid van een derde Ford Fiesta WRC 2017 voor het volledige seizoen, zoals dit jaar het geval was met de wagen van Elfyn Evans (de nieuwe teamgenoot van Ogier) gesteund door bandenfabrikant DMack.

In de volgende Monte-Carlo zou er toch een derde Fiesta WRC aanwezig zijn onder de vlag van M-Sport. Hij zou echter niet bestemd zijn voor Teemu Suninen of Eric Camilli, de andere « M-Sport » piloten die beiden met een Fiesta R5 zullen deelnemen. De in de Monte-Carlo steeds sterk presterende Bryan Bouffier lijkt aanspraak te maken op het derde « officiële » stuur van de Fiesta nr 3, een stuur dat dit jaar uiteraard betalend zal zijn.

Citroën koos dit jaar opnieuw resoluut om niet voor de Constructeurs titel te gaan. Door met twee slechts wagens deel te nemen (Meeke-Breen voor 10 rally’s en Meeke-Loeb voor 3 rally’s) zijn de kansen voor het Franse merk zeer miniem. Het zullen niet de gelegenheidsdeelnames van Al-Qassimi met een derde officiële Citroën C3 WRC zijn waarmee het team een grote puntenoogst zal binnenhalen.

De strijd bij de Constructeurs zou zich dus tussen Toyota en Hyundai afspelen, twee teams die op stevigere trio’s kunnen rekenen dan in 2017.

Met Neuville, Mikkelsen en Sordo – of Paddon afhankelijk van de wedstrijd – beschikt Hyundai over een line-up waarmee het Toyota het hoofd kan bieden. Het Japanse merk beschikt echter ook over drie toppiloten met Latvala, Tänak en Lappi, ook al zal de laatstgenoemde zijn afwezigheid aan het begin van het seizoen 2017 duur betalen.

Maar rally is geen exacte wetenschap, dat werd afgelopen seizoen opnieuw bewezen. De eerste antwoorden mag u op 28 januari rond 12u30 verwachten aan de finish van de proef van La Cabanette-Col de Braus, de laatste KP en eveneens Power Stage van de Monte-Carlo 2018.

Foto’s Johan Hendrickx (Lappi/Spanje) & Alexander Ramon (Lappi & Neuville/Portugal).