Jean-Pierre Van Rossem is deze vrijdag op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral gekend als uitvinder van Moneytron, maar met zijn heengaan drijven ook herinneringen aan een kort maar bizar stuk Belgische autosportgeschiedenis boven…

Lang haar en donkere bril, de Bruggeling met allures van een goeroe verwierf bekendheid door Moneytron, een mysterieuze supercomputer die zogezegd de reacties van de markten kan anticiperen om zo grote winsten te bieden aan de investeerders in het systeem. En het werkte, want veel rijken trapten in zijn systeem.

Met het geld van zijn slachtoffers stapte Van Rossem naar het Onyx team en breidde hij zijn wagenpark uit met een honderdtal Ferrari’s! Hij steunde eveneens de deelname van twee door Franz Dubois geprepareerd Ferrari Mondials in de 24 Uur van Spa bestuurd door onder andere Keke Rosberg en Bertrand Gachot. Eric Van de Poele ging in de Procar aan de slag met een wagen uit Maranello. De Moneytron sponsoring dook eveneens op in de Franse F3 op de wagen van Karl Frahm.

Maar het gerechte haalde hem in. Van Rossem betaalde zijn eerste klanten uit met geld van nieuwkomers, tot het wantrouwen de bovenhand nam en iedereen zijn geld terugvroeg. In 1991 werd hi veroordeeld voor oplichting.

Talrijk zijn diegenen die met nostalgie terugdenken aan de blauw-roze eenzitters, mondaine avonden onder de Moneytron tenten en knappe dames met zeer licht kledij waardoor het team vlot over de tongen rolde bij de gespecialiseerde pers, of de « kudde » Ferrari’s die in de paddock van Spa-Francorchamps geparkeerd stond.

Mike Earle, oprichter van Onyx, erkent dat zijn team nooit de F1 zou bereikt hebben zonder het Belgische woelwater…