De rallywereld en de Franse autosport zijn in de rouw. Jean-Luc Thérier, die een zeer groot aandeel had in de titel van Alpine in het allereerste Wereldkampioenschap Rally in 1973, is deze woensdag op 73-jarige leeftijd overleden.

Thérier wordt vooral gelinkt aan Alpine. Met het Franse merk was de Normandiër in 1973 de sterkste in de TAP Rally, de Acropolis samen met onze landgenoot Christian Delferier, en in Sanremo. De titel bij de piloten werd nog niet uitgereikt maar Thérier werd dat jaar wel Kampioen van Frankrijk.

In de tweede helft van de jaren 70 reed hij vooral met Toyota, waarmee hij in 1979 en 1980 de Franse onverhardtitel op zijn naam schreef. In 1980 behaalde hij ook zijn vijfde en laatste zege op WK niveau in de Tour de Corse met een Porsche 911. Zijn tweede titel op asfalt volgde twee jaar later aan het stuur van een Renault 5.

De carrière van Thérier werd bruusk beëindigd in 1985 door een ongeval in Parijs-Dakar, waaraan hij met een Citroën Visa 1000 Pistes deelnam.

Vooraleer hij zich vooral op rally’s toelegde had hij bewezen ook op circuits aardig uit de voeten te kunnen door derde te eindigen in de Coupe Gordini in 1966.

Aan zijn familie en naast biedt de redactie van SPEED Magazine zijn innige deelneming aan.