Op het bloemeneiland in de Atlantische oceaan heeft Joachim Wagemans een van zijn dromen gerealiseerd. De 23-jarige rallyrijder uit Kapellen kreeg dankzij steun en op uitnodiging van enkele lokale sponsors de kans om zijn debuut te maken met een R5 in zijn lievelingsrally. Hij reed niet enkel de Rali Vinho da Madeira uit, maar bovendien behaalde hij tussen de lokale Portugese specialisten een schitterende 7de plaats met de Peugeot 208 T16 van het Italiaanse team Delta Racing. Met dit resultaat blijft Joachim bovendien in de running voor de algemene titel in de Tour European Rally.

« Het was weer een fantastische rallyweek in Madeira, » lacht Joachim bij zijn terugkeer in Kapellen. « Men vraagt me wel eens waarom de Rally van Madeira mijn lievelingsrally is. Om op die vraag te antwoorden, moet je de wedstrijd meegemaakt hebben. Het ganse eiland leeft voor de rally. Overal staan duizenden fans langs de proeven, bij elke stop worden we aangeklampt door fans, de televisie brengt de wedstrijd volledig live op antenne, de organisatoren behandelen iedereen gelijk en als buitenlander voel je dat je heel welkom bent. Op het podium hing een Portugese, een Italiaanse en een Belgische vlag, want ik was samen met Giandomenico Basso de enige buitenlander aan de start. Dat soort kleine attenties maken het verschil. De fans zijn ook ongelofelijk. De signeersessie voor de wedstrijd duurde van 20h30 tot middernacht en toen stonden er nog honderden supporters aan te schuiven. Ongelofelijk. »

Sportief stonden Joachim en zijn copiloot François Geerlandt voor een enorme uitdaging. Het was pas de tweede deelname van Joachim in Madeira en bovendien amper zijn tweede wedstrijd ooit met een R5. « Toen ik dat vertelde aan Giandomenico Basso, kon de Italiaan het amper geloven. Op zo een moeilijk parcours debuteren met de Peugeot 208 T16, dat was volgens hem gekkenwerk. »

Voor de start kon Joachim even testen met de Peugeot van Delta Racing. Op de superspecial op de dijk van Funchal realiseerde Joachim vrijdagavond een veelbelovende 7de tijd algemeen, op amper 0″8 van de 5de tijd van Basso. Zaterdag kende de Peugeot echter meteen problemen op de twee openingsproeven.
« Na een paar km merkte ik dat het vermogen begon af te nemen. Zeker bergop geraakten we amper vooruit. Het leek wel of ik met mijn verkenningsauto aan het rijden was. We verloren heel wat tijd, maar gelukkig kon het team de oorzaak vinden: de luchttoevoer naar de turbo bleek lek. Toen het defect hersteld was, konden we aan onze opmars beginnen, al was de tweede ronde zaterdag in feite onze openingsronde. Situaties die we in de eerste lus, zonder vermogen, à fond namen, moesten we plots anders inschatten. Daardoor nam ik de jump ook veel sneller, waardoor we erg hoog vlogen. Gelukkig bleek de Peugeot erg sterk. We gingen ook een keer rond in een sluitende bocht met veel gravel op de baan. »

Van de 12de plaats zaterdagavond, rukten Joachim Wagemans en François Geerlandt zondag nog op naar de 7de plaats. « Ik ben heel tevreden over de progressie die we maakten en de 7de plaats is onverhoopt, want er stonden 16 R5’s met lokale specialisten aan de start. Als de rally nu zou starten, dan zou ik nog een stuk dichter finishen. »

De volgende afspraak in de Tour European Rally is de Rally d’Abruzzo in Italië op 8 en 9 september. « In het TER2-kampioenschap hebben we de titel zo goed als binnen, maar er zijn misschien ook mogelijkheden in het algemeen klassement van de TER. Ik zou graag snel opnieuw met een R5 rijden, want ik voelde me goed in dat type wagen. In elk geval heb ik nog een wedstrijd met de Hyundai i20 R5 tegoed als TER2-kampioen van 2017. In afwachting van de Rally d’Abruzzo, ga ik nog wat nagenieten van dit schitterend weekend in Madeira. Ik wil zeker ook mijn vrienden uit Madeira bedanken voor het geweldige avontuur, net als iedereen die met ons mee is geweest en natuurlijk mijn ouders. Hopelijk kan ik er volgend jaar opnieuw aan de start komen met een R5… »