Met een vijfde plaats in de Herock Spa Rally, de tweede manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship, bewees Joachim Wagemans klaar te zijn voor de start van de Tour European Rally. Het waren zijn eerste meters van het seizoen met de Peugeot 208 T16, bovendien in erg moeilijke omstandigheden door de aanhoudende regen.

Samen met copiloot Ward Hanssens nestelde Wagemans zich na de eerste proef op een zevende plek. Bij de negende proef in Francorchamps vond hij het juiste ritme en sloot zo de eerste dag af op een zesde plaats, 3″34 achter leider Cherain.

Zondag schoof hij verder door naar de vijfde rang, na de opgave van Pieter-Jan Michiel Cracco. Het beoogde resultaat en hoopgevend voor de Rally Valli Cuneesi volgende maand.

“Ik ben erg tevreden met die vijfde plek in een rally waar ik nooit eerder aan de start stond. Ik wilde in de eerste plaats kilometers opdoen en de R5 verder leren kennen, zonder teveel risico’s te nemen. Het was echt niet makkelijk om de juiste afstellingen te vinden op het kletsnatte parcours. Het was zoeken naar vertrouwen. We hebben een vlot ritme gereden zonder ons gek te laten maken door de tijden van de concurrenten.”

“Die vijfde plek was ook het hoogst haalbare gezien we met de korte verhoudingen van de Peugeot geen hoge topsnelheden konden halen. Ook het wisselvallige weer speelde een rol en zodra het droger werd, moesten we wat tijd toegeven. Toch slaagden we erin een groot gat te slaan met de auto’s achter ons. Het belangrijkste is dat we wedstrijdervaring hebben opgedaan. De sfeer binnen het team, met onder andere Erwin Mombaerts als ouvreur, zat ook goed, dus die eerste rally was op verschillende vlakken bemoedigend. We kijken nu vooral uit naar de eerste TER-rally van volgende maand met de Skoda Fabia R5.”