Het Belgisch kampioenschap rallycross werd vorig weekend op gang geschoten in Mettet, waar het startveld werd aangevuld door enkele wereld en Europese toppers die op het Circuit Jules Tacheny kwamen proefdraaien voor het FIA Wereldkampioenschap. Vandaag stond de openingsmanche van het BelNed-kampioenschap op het programma in Maasmechelen.

Supercars: dan toch Jochen Coox

Bij de Supercars was de wedstrijd in Mettet uitzonderlijk sterk bezet. De fabrieks VW’s van Petter Solberg en Johan Kristoffersson, die zaterdag uitgebreid kwamen testen, bleven zondag aan de kant. Net als de Audi van Enzo Ide, onze landgenoot die wil proeven van deze spectaculaire sporttak.

Ulrik Linnemann voor Johnny Verkuringen.

Na een knappe openingsreeks, waarin hij makkelijk voor Derek Tohill bleef, moest Jochen Coox zijn nieuwe VW Polo in de tweede reeks aan de kant zetten. De motorstoring kon niet opgelost worden door de ingenieur van Trollspeed, waardoor de rijder uit Rekem verstek gaf voor de rest van de dag. Maar, met de glimlach: « Magda, de bijnaam voor onze nieuwe Polo, is fantastisch. De nieuwe motor van Trollspeed heeft machtig veel koppel. Wat een genot! »

Andreas Bakkerud, de nieuwe rekruut van EKS, domineerde de wedstrijd, tot de wagen vuur vatte.

Zowel in de reeksen als in de finale domineerde Andreas Bakkerud, maar plots dook de rijder rechtdoor een bandenmuur in, terwijl de vlammen van onder de Audi sloegen. « Ik kreeg bij de start een paar tikken en daarbij werd de uitlaat geplooid. Daardoor vatte de wagen uiteindelijk vuur. Ik werd verblind door de rook en knalde in een bandenmuur. Jammer, maar beter nu dan in het Wereldkampioenschap, » lachte Andreas Bakkerud, die duidelijk wel blij was na de testsessie. De finale in Mettet werd na de crash van Bakkerud gestaakt en gewonnen door Ulrik Linnemann, die meteen zijn eerste wedstrijd bij de Supercars wist te winnen voor Johnny Verkuringen en Bakkerud.

Verkuringen boekte het beste Belgische resultaat in Mettet met de tweede plaats.

In Maasmechelen herpakte Jochen Coox zich. De thuisrijder moest in de finale eerst Daniel Thoren laten voorgaan, maar die liet zich twee keer in de fout lokken. Coox won de wedstrijd met ruime voorsprong op Paul Allerts.

Supernational +2000: dubbel van Bex

Luc Maris was twee keer dicht bij de overwinning, maar telkens werd hij in de joker verrast door Kristof Bex.

Bij de Supernationals is Kristof Bex schitterend aan het seizoen begonnen. In Mettet was Luc Maris de snelste, maar Bex bleef jagen. Bij het uitkomen van de jokerlap nam Bex de leiding over om zijn eerste zege van het jaar veilig te stellen. Op het Duivelsbergcircuit zagen we hetzelfde scenario: Luc Maris nam de kopstart, maar met een paar supersnelle rondjes, kan Kristof Bex de leiding nemen wanneer zijn concurrent de joker nam. In het tumult ging Luc Maris nog rond en gaf Steve Volders op met mechanische pech, waardoor Bert Bosmans tweede werd voor Luc Maris.

Supernational -2000: Vanhove en Goris

Martijn Vanhove op weg naar winst in Mettet.

Na een overtuigende overwinning van Martijn Vanhove in Mettet, uitgerekend op de omloop waar hij vorig jaar over de kop ging met zijn BMW, stond er in Limburg geen maat op de Opel Corsa van Robbe Goris. Het podium werd vervolledigd door Peter Van de Weg en Ron Snoeck.

Dubbel voor Otzer in S1600

Steve Otzer begon indrukwekkend sterk aan het seizoen.

In Super 1600 boekte Steve Otzer de eerste zege van het seizoen in Mettet. De Citroën-rijder kreeg wat ademruimte toen achter hem Dennis Remans met zijn Fiesta van de baan ging en met mechanische pech moest opgeven. Zo ging de tweede plaats naar Davy Van Den Branden, voor Yves Teelen.

Op het Duivelsbergcircuit was het resultaat identiek hetzelfde. Otzer domineerde voor Van Den Branden, die de reservemotor moest monteren in zijn DS3 en Teelen.

Foto’s J. Hendrickx