Wegens het overlijden van zijn vader moest Kevin Demaerschalk forfait geven voor de Omloop van Vlaanderen, maar Citroën Belux stelde hem logischerwijs voor om zijn vierde wedstrijd van het seizoen te verschuiven naar de East Belgian Rally. Na een seizoensbegin dat minder vlot verliep dan was verhoopt – twee opgaves wegens mechanische reden in Spa en Ieper, en een vijfde plaats in de Wallonie – heeft het team van Citroën Belux met het oog op de eindsprint van het kampioenschap ruim de tijd gehad om de batterijen opnieuw op te laden.

« We hopen vooral dat Kevin zich kan amuseren. We zijn er ons terdege van bewust dat hij op geen al te grote ervaring in deze wedstrijd kan buigen, maar als hij zich goed voelt aan het stuur, kan hij heel mooie dingen laten zien, » stelt Anouk Van Vliet, hoofd communicatie van Citroën Belux. « Het startveld in R5 is heel indrukwekkend, maar hij zal na deze lange periode van inactiviteit in de eerste plaats opnieuw in het ritme moeten geraken. Wie weet, een goed resultaat in Sankt Vith kan hem voor de laatste wedstrijd misschien een extra boost geven. »

De East Belgian Rally staat bekend voor zijn unieke klassementsritten, waar rijders met een groot hart hun kwaliteiten kunnen laten zien. Niet dat de jonge Brabander zich daardoor laat afschrikken. Hij houdt immers uitstekende herinneringen over aan zijn eerste twee deelnames.

« Mijn meest recente deelname hier dateert al van 2011, toen ik wegens mechanische redenen te snel de strijd moest staken. Toch herinner ik me het heel snelle parcours, met onvergelijkbare grip. Klassementsritten die je in België nergens anders vindt. Ik kijk er nu al naar uit om met dezelfde DS3 R5 als in Ieper aan de start te komen, een wagen uit de ateliers van J-Motorsport. Het was niet voorzien dat ik voor de Omloop een testsessie zou afwerken, dus ook hier is dat niet het geval. Ik kom aan de start van de shakedown in de hoop dat de afstellingen geschikt blijken. Ik moet vooral kilometers afmalen, om zo opnieuw in het ritme te geraken. Daarom wil ik me ook niet aan een pronostiek wagen. Er staan een vijftiental R5’s aan de start, het zal er dus heet aan toe gaan. Als het bovendien ook nog eens regent, wordt het nog lastiger. Mocht het droog blijven, dan zullen de verschillen heel klein zijn. »

Op de snelle en technische proeven – dertien in totaal – van de Oostkantons zal er een harde strijd geleverd worden, met een hele waaier aan zegekandidaten: er worden 14 R5’s en twee WRC’s aan de start verwacht. Een indrukwekkend startveld dat Kevin Demaerschalk en Bram Eelbode niet afschrikt, want ze staan altijd klaar om de concurrentie het hoofd te bieden!