De eerste wedstrijd van het Wereldkampioenschap Rallycross 2019 werd in Abu Dhabi verreden. Op de nieuw aangelegde omloop op het Yas Marina racecircuit, bleek dat het kampioenschap dit jaar te kampen heeft met bloedarmoede. Zonder grote namen als Sébastien Loeb, Johan Kristoffersson, Mattias Ekström en Petter Solberg, wordt dit een seizoen waarin de jonge garde de fakkel kan overnemen. Kevin Hansen, de jongste van de bende, liet die kans niet liggen.

Voor onze landgenoot Guillaume De Ridder werd het een moeizaam debuut bij de Supercars. In de eerste manche kon hij niet starten, omdat er een probleem was met de motor van zijn Clio ingezet door de GCK Academy. In de tweede heat leek De Ridder te winnen, maar door een misverstand met zijn spotter stopte hij een ronde te vroeg. Twee tegenslagen waardoor de 26-jarige coureur uit Nijvel uiteindelijk nipt naast een plaats in de halve finales zou grijpen.

De snelste van het peloton kon zich ook niet plaatsen voor een halve finale. Timmy Hansen was zaterdag de snelste, maar in Q3 werd de Zweed bijzonder hard aangereden in zijn flank door Andreas Bakkerud. De Noor ging niet in de remmen voor de eerste linkse in de veronderstelling dat hij op topsnelheid rechtdoor naar de finish kon rijden. Helaas was het pas zijn derde ronde, zodat hij nog een rondje moest rijden. Timmy Hansen, die aan de buitenkant zat omdat hij uit de joker kwam, werd aan hoge snelheid in de flank getorpedeerd. De Peugeot 208 was onherstelbaar beschadigd. Bakkerud kon zijn Audi nog net herstellen voor Q4, maar ook de Noor zou geen halve finale rijden. Hij werd gediskwalificeerd. Twee titelkandidaten mochten het dus al vroeg vergeten.

De eerste halve finale werd van start tot finish gedomineerd door Kevin Hansen, het 20-jarige broertje van Timmy. Timo Scheider werd knap tweede, voor oude bekende Liam Doran, die zijn Audi net in de finale kon plaatsen na een erg knap duel met Timur Timerzyanov. Anton Marklund en Reinis Nitiss, die in de eerste bocht over de kerbs vloog en op het dak van Marklund belandde, werden ook vroegtijdig uitgeteld.

In de tweede halve finale miste Niclas Grönholm zijn start vanaf de pole met de erg snelle Hyundai i20. Omdat Chicherit met motorstoringen vertraagde en Cyril Raymond, de teamgenoot van De Ridder, lek reed op de noordstenen, kon de Fin snel oprukken. Hij zou de halve finale nog winnen, voor Janis Baumanis en Krisztian Szabo.

In de Finale leek Kevin Hansen opnieuw een demonstratie te geven met de Peugeot 208, maar Niclas Grönholm bleef hem op de bumper zitten. De Fin was sneller en hij tikte Hansen net voldoende aan om de Peugeot uit balans te brengen, zodat hij zijn Hyundai binnendoor kon sturen. Niclas Grönholm reed op zijn 22ste voor de eerste keer als winnaar van een manche in World RX over de finish, maar de zoon van Marcus moest de zege voor de groene tafel weer inleveren. Grönholm kreeg een tijdstraf van 3 seconden, waardoor de zege naar Kevin Hansen ging, meteen de jongste winnaar ooit in het FIA Wereldkampioenschap Rallycross. Liam Doran werd derde bij zijn comeback.

« Natuurlijk is het gevoel nooit hetzelfde wanneer je voor de groene tafel wint, maar deze overwinning doet toch ongelofelijk deugd na al het werk dat we met Team Hansen deze winter hebben verricht om aan de start te staan en na wat Timmy dit weekend overkomen is, » aldus Kevin Hansen, de Zweedse winnaar.

Niclas Grönholm was natuurlijk erg ontgoocheld: « Kijk, ik kan je verzekeren dat mijn duwtje aan Kevin niet opzettelijk was. Maar, ik moet de beslissing van de stewards accepteren. Ik kijk al uit naar de volgende wedstrijd eind april in Barcelona. »