Lappi krijgt een beperkt programma, in tegenstelling tot Hänninen

Toyota heeft vandaag in Helsinki, om nog maar eens te benadrukken hoe groot het Finse aandeel in het team is, de definitieve versie van de Yaris WRC voorgesteld die in 2017 aan het Wereldkampioenschap Rally zal deelnemen, en ook de piloten die de uitdaging zullen aangaan met de terugkeer van de Japanse constructeur in de rallysport.

On ne peut pas dire que la joie semblait animer Latvala et surtout Hänninen lors de la présentation du team Toyota à Helsinki.

Latvala en vooral Hänninen liepen er blijkbaar niet al te vrolijk bij tijdens de voorstelling van het Toyota team in Helsinki.

Weinig verrassend werd Jari-Matti Latvala als speerpunt van het team voorgesteld. Niet de meest betrouwbare keuze, maar Mäkinen lijkt uit het oog te hebben verloren dat hij de kleuren van één van de grootste constructeurs ter wereld verdedigt want zijn piloten zijn allemaal… Finnen.

« Ik reed met eerste rally’s in 2001 met een Corolla GT en mijn eerste ervaring met een WRC was aan het stuur van een Corolla WRC in 2003 in Estland. In zekere zin voelt het dus aan alsof ik thuiskom », gaf Latvala mee. « Ik ben zeer blij dat ik deel kan uit maken van het Toyota Gazoo Racing WRC Team bij aanvang van dit grote avontuur. Ik hoop dat we samen talrijke overwinningen zullen behalen. »

yaris-wrc-2017-prev-f08

De aanwezigheid van Juho Hänninen werd enkele weken geleden al bevestigd. Hij wordt de tweede piloot in het team dat in de Monte-Carlo maar twee wagens zal inzetten, wat de geruchten zou bevestigen dat de budgettaire limiet al bereikt is.

Esapekka Lappi werd als derde piloot voorgesteld en lijkt het gelag van deze opvoering te betalen want hij ziet zijn carrière stevig afgeremd. Voor hem zijn er nog geen concrete plannen, behalve een rol als testpiloot, maar zo kan een jonge piloot geen vooruitgang boeken.

yaris-wrc-2017-prev-r13r

Akio Toyoda, de baas van Toyota en Toyota Gazoo Racing, en Tommi Mäkinen leken zeer verheugd en geprikkeld door deze uitdaging, maar bleven met de voeten op grond wat hun doelen betreffen want ze beperkten zich tot de mededeling dat het team alles doet om klaar te zijn voor de Monte-Carlo. Alsof de test van de Yaris door Sébastien Ogier, en zijn keuze om liever naar M-Sport over te stappen, hen deed beseffen dat ze niet in het goede ritme zullen zitten. Ove Andersson zou zich in graf omdraaien…

yaris-wrc-2017-prev-f87r

(Foto’s Willy Weyens)