Sébastien Loeb heeft er lang op moeten wachten, maar deze keer is het prijs. In Riga showde de 9-voudige wereldkampioen rally nog eens zijn stuurmanskunst. De Peugeot-piloot won de finale, maar de grote winnaar was Mattias Ekström die een flinke stap richting wereldtitel zette met een tweede plaats, terwijl concurrent Petter Solberg zich niet kon plaatsen voor de finales.

Dat Solberg niet in de finales geraakte, had hij deels aan zichzelf te wijten. In Q2 gaf hij titelconcurrent Ekström een flinke duw, wat bestraft werd met een zwarte vlag. Toen hij in Q3 nog eens in de vangrail reed omdat de voorruit beslagen was, kon de wereldkampioen een finaleplaats vergeten.

« Dit is een drama voor mijn kansen op de finales, maar vooral het einde van mijn titelkansen, » sakkerde de Noor.

dsrx9305

Na droge reeksen op zaterdag, werd Riga geteisterd door enorme stortbuien. Op de kletsnatte omloop was het vechten tegen watergladheid. Block schoof van de baan en in Q3 werd Timmy Hansen verrast door watergladheid, waardoor de Zweed zijn teamgenoot Sébastien Loeb een duw verkocht. De beide Peugeots gingen van de baan.

In de eerste halve finale mochten Timmy Hansen en Johan Kristoffersson vanaf de eerste rij starten. Loeb nam ook een prima start, maar de Fransman had het aan de stok met Janis Baumanis, die in de eerste ronde echter in de vangrail knalde en zijn stuurinrichting brak. Loeb bleef strak zijn rondjes afwerken en toen Kristoffersson in de slotronde ging jokeren, schoof Sébastien door naar de zege, voor Kristoffersson en Hansen. Heikkinen, Baumanis en Nitiss werden uitgeteld.

dsrx1798

In de tweede halve finale domineerde Ekström het gebeuren voor Timurzyanov en Bakkerud.

In de finale nam Loeb de kopstart voor Ekström. Even drong Timerzyanov nog aan, maar de Rus ging over de limiet. De Fiesta stond dwars voor het volledige veld en knalde dwars in de vangrail. Sébastien Loeb controleerde de finale en won voor Ekström en Timmy Hansen.

« Het heeft lang geduurd voor ik een finale kon winnen, maar vandaag klopte alles. In de regen had ik hetzelfde gevoel als met regenbanden op een kletsnatte proef van het WRC. Ik ben heel blij met deze zege, want we bewezen al een paar keer dat onze Peugeot heel competitief is. Deze zege is voor mijn persoonlijke ingenieur bij Team Hansen, want hij is van Letland, » vertelde Sébastien Loeb.

dsrx1908

« We beleefden een perfect weekend en ik moet toegeven dat Sébastien gewoon een fractie sneller was in de finale in de regen. Het was altijd een kwestie van tijd voor Loeb zijn eerste finale zou winnen. Ik ben trots dat ik met hem op het podium mag staan, » vertelde Ekström, die een belangrijke stap richting wereldtitel zette.

Kevin Hansens is er trouwens niet in geslaagd om een vijf op vijf te realiseren in het Europees kampioenschap. De kersverse Europese kampioen eindigde na vier overwinningen op de tweede plaats in Letland, achter Tommy Rustad. De Noor maakte het wel spannend, want in de laatste ronde schoof hij achterwaarts de vangrail in om dan toch nog de wedstrijd te winnen.

Tommy Rustad op weg naar de zege in Euro RX.

Tommy Rustad op weg naar de zege in Euro RX.

 

(foto’s Dave Smeets)